04.10.2019
Mikko Hämäläinen

Druidin open source -olutta

Runsas vuosi sitten Druidin kahvipöytäkeskustelussa nousi esille ajatus oman oluen tekemisestä. Ajatus ei ollut ainutlaatuinen, sillä useammallakin ohjelmistotalolla on omalla logolla varustettua mallasjuomaa kaapeissaan. Me halusimme kuitenkin tehdä oluemme omin käsin ja itsemme näköiseksi. Syntyi Druidin Taika-lager – saksalaistyyppinen avoimen lähdekoodin olut.

Tuumasta toimeksi

Lähtökohdat Druid-oluen valmistamiselle olivat hyvät: into ja jano olivat valmiiksi korkealla. Onneksi joukosta löytyi myös harrastuneisuutta, sillä Markus on harrastanut oluen panemista jo useamman vuoden ajan ja omisti valmiiksi koe-erän tekemiseen tarvittavat pelit ja vehkeet. Toivomuksena oluttyypille oli helposti juotava kikkailematon olut, joka ei kuitenkaan ole kuten kaupan lager-hyllyssä pölyttyvät oluet. Päätimme koettaa tehdä saksalaistyylistä Helles-olutta. Reseptin hahmottamisen jälkeen parinkymmenen pullon koe-erä valmistui syksyllä 2018.
 

Druid-oluen koe-erä valmistuu


Koesatsin maistelemisen perusteella päätettiin lähteä toteuttamaan samalla reseptillä lopullinen erä Taika-lageria. Koska tarkoituksenamme oli tehdä mahdollisimman paljon itse myös pääsatsin panemisessa, oli meille tärkeää löytää kumppani, jonka kanssa pystyttiin hoitamaan panohommat yhdessä. Yhteistyökumppaniksi valikoitui asiantuntevan asiakaspalvelunsa ja hyvien referenssien ansiosta lohjalainen UG Brewery. 

Taika-lager, the making of

Taika-lagerin valmistus aloitettiin heti joulun jälkeen. Menimme Markuksen kanssa resepti kourassa Lohjalle, jossa meidän laitettiin töihin. Oluen paneminen on monivaiheinen urakka, joka otti meiltä kaikkine säätämisineen ja kyselemisineen täyden työpäivän verran aikaa. 
 

Markus ja Mikko työn touhussa


Oluen valmistus aloitetaan maltaiden murskaamisella. 600 litran erään livahtaa vajaa 150 kg maltaita. Murskatut maltaat lapioidaan veden sekaan ja ohrapuuroa keitellään tunnin ajan sopivassa lämpötilassa maun ja sokereiden irti saamiseksi.
 

Murskatut maltaat


Humala tuo olueen makua ja parantaa sen säilyvyyttä. Vierre (eli mäskäyksestä saatu neste) humaloidaan oluen keittämisen aikana. Vierre lämmitetään kiehumispisteeseen ja sinne lisätään olutreseptin vaatimat humalat. Eri humalalajeilla on eri alfa- ja betahappopitoisuudet. Näiden happojen perusteella humalat jaotellaan katkero- ja aromihumaliin. Katkerohumalissa on usein korkea alfahappopitoisuus ja matala betahappopitoisuus, aromihumalissa päinvastoin. Taika-lagerissa käytettiin Helles-oluttyypille tyypillisiä yrttisiä ja mausteisia aromihumalia.
 

Oluen humalointi


Kun keitto on valmis, jäähdytetään vierre ja siirretään se käymisastiaan. Tässä vaiheessa voidaan myös mitata vierteen ominaispaino, jonka perusteella voidaan arvioida lopullisen tuotteen alkoholipitoisuutta. Jäähtyneen vierteen käsittelyssä korkea hygienia on korvaamatonta, sillä epäpuhtaudet saavat aikaan oluen pilaantumisen. Kun olut on käymisastiassa, lisätään siihen vielä hiiva, joka käynnistää käymisprosessin. 

Olut pörisee omillaan nelisen viikkoa, jonka jälkeen se hiilihapotetaan ja pullotetaan. 
 

Druid-olut käy

No miltä se sitten maistuu?

Oluemme toimitettiin sekä pulloissa että 30 litran kegeissä. Pullojen sisältöön päästiin käsiksi välittömästi, mutta kegien korkkaaminen sai odottaa yhteistä maistelutilaisuutta, johon UG Brewery ystävällisesti toimitti meille hanalaitteen ja lähetti edustustonsa paikalle osallistumaan ilonpitoon. Olut oli sangen maukasta ja maisteluprosessi niin monimutkainen, että se venyi pikkutunneille. Kaikki olivat kuitenkin lopputuloksesta yhtä mieltä: ensimmäinen virallinen Druid-olut oli oikein onnistunut kokonaisuus.

Kesän jälkeen huomasimme, että olut oli kehittynyt pulloissa: kun olut on kypsynyt puolisen vuotta, sen maku on pyöristynyt ja varsinkin Hersbruckerilla tehty kuivahumalointi puskee mukavasti läpi. Loppuerä varmasti tulee riittämään pikkujoulukauteen asti, mutta seuraava erä suunnitellaan viimeistään ensi keväänä.

Kiinnostaisiko maistaa? Kutsu itsesi meille kylään, vaikkapa työhaastatteluun tai juttelemaan verkkopalvelusi tilasta, niin voit saada Taika-lageria mukaasi.
 

Druid Taika-lager


Taika-lagerin resepti 

Saksalaistyyppinen Helles-lager. Ei kirkastettu. Vegaaninen.

Maltaat

Pilsner mallas (~135kg, 67’C n. 60min)

1840-luvulla keksitty Pilsner-mallas on vaalein yleisesti saatavilla olevista maltaista. Sillä on myös vahva ja makea maltaan maku.

CaraPils mallas (~9kg, 67’C n. 60min)

Vaalein karamellisoitu pils-mallas, joka antaa olueen maltaisuutta ja täyteläisyyttä, sekä parantaa vaahtokukan muodostumista.

Humalat

Hallertau HERSBRUCKER (380 g, keittoaika 65 min)

Saksan suosituin aromihumala, jolla on miellyttävä tuoksu. Humalalla on tasapainoinen, hedelmäinen, mausteinen ja kukkainen aromi.

TETTNANGER (470 g, keittoaika 45 min ja 100 g, keittoaika 30 min)

Saksalainen aromihumala, käytetään usein lagerissa. Humala on pehmeän mausteinen, aromiltaan hieman kukkainen ja yrttinen.

SAPPHIR (250g, keittoaika 30min)

Aromihumala, jolla on mausteinen sekä hieman sitruksinen mandariiniin viittaava aromi.

Hallertau HERSBRUCKER (200 g, kuivahumalointi, 5 päivää)

Kuivahumalointi tuo selkeästi esiin Hersbruckerin aromit.

Hiiva

SafLager German Lager S-189 (Annostus 80-120g / 100 l)

Sveitsin Hürlimannin panimosta peräisin oleva lager-hiivakanta. Tuottaa helposti juotavia ja neutraaleja pilsner-tyyppisiä oluita.

Kirjoittaja