13.09.2021
Mikko Hämäläinen

Koulutusyhteistyöllä koodaripulaa vastaan

Ilman tämän päivän junioreita ei ole huomisen senioreita. Tämä pätee millä tahansa asiantuntija-alalla, mutta silti tuntuu, että nykypäivän tietotyössä totuus terveestä työvoiman rakenteesta on jäänyt unholaan.

Paljon julkishallinnon kanssa työskentelevänä yrityksenä on todettava, että vasta alalle tulleiden ohjelmistokehittäjien työllistäminen projekteihin tuntuu välillä tarpeettoman suurelta urakalta. Projektitiimit valitaan CV:eiden perusteella tiukoissa kilpailutuksissa, joissa voittava kokoonpano koostuu poikkeuksetta 10 vuotta alalla olleista mustan vyön koodaajaninjoista. Kokemattomampaa ohjelmistokehittäjää ei saa asiakkaalle oppimaan edes puoli-ilmaiseksi.

Koodia Suomesta ry:n hallitus puheenjohtajansa Janne Kalliolan johdolla nostikin ansiokkaasti esiin Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, kuinka tiukat kilpailutuskriteerit pahentavat koodaripulaa ja jarruttavat alan kasvua.

Vaikka kokemus on arvossaan ja arvostettavaa, ohjelmistoala tarvitsee uusia osaajia enemmän kuin koskaan. Meidän tapamme vaikuttaa alan tulevaisuuteen on koulutusyhteistyö ja aloittelevien ohjelmistokehittäjien työllistäminen.

Yhteistyötä Helsinki Business Collegen kanssa

Drupalin kaltainen suurasiakkaille tarkoitettu monipuolinen sisällönhallintajärjestelmä tarvitsee jatkuvaa osaajavirtaa. Nuoret ohjelmistokehittäjät ovat usein innokkaita avoimen lähdekoodin kontribuuttoreita ja hyötyvät urallaan Drupalin isosta kansainvälisestä yhteisöstä. Aktiivinen avoimen lähdekoodin kehitys voi toimia ponnahduslautana kansainvälisellekin uralle.

Suomessa Drupal-ohjelmointiin liittyvää koulutusta tarjoaa monivuotinen yhteistyökumppanimme Helsinki Business College. Yhteistyömme on vuosien mittaan ollut monimuotoista: olemme opettaneet heidän kursseillaan, valmentaneet opettajia Drupalin käytössä, järjestäneet yritysvierailuja ja ottaneet työharjoittelijoita aina kun mahdollista. Kun homma menee nappiin, vakinaistamme harjoittelijan mielellämme. Moni HBC:n opiskelija onkin siirtynyt työelämään meidän kauttamme.

Tammikuussa 2022 otamme yhteistyössämme uuden askeleen React & Drupal -koulutuksen kumppaniyrityksenä. Haluamme olla aktiivisesti tutustuttamassa opiskelijoita kotimaisen ohjelmistoteollisuuden arkeen, Drupal-yhteisöön ja samalla tietenkin meihin yrityksenä.

Kumppanina autamme HBC:ta määrittämään opiskeluiden aikana toteutettavan harjoitusprojektin ja toimin itse projektin tuoteomistajana kehitystiimeille. Koulutuksen loppuvaiheessa yritämme saada mahdollisimman monta osaajaa kaapattua meille työharjoitteluun ja sen myötä leipätöihin koodauksen pariin.

Ylläpitotehtävissä kokemus karttuu monipuolisesti

Vaikka julkishallinnon suhtautuminen aloitteleviin koodaajiin on hieman penseä, ei uraputki onneksi katkea kilpailutusten kiemuroihin. Tarjoamamme kattavat ylläpito- ja pienkehityspalvelut ovat meillä avainasemassa junioreiden työllistämisen kannalta. Suurin osa työharjoittelijoistamme pääsee Magical Support -tiimimme siipien alle ja työllistyy myöhemmin osaksi tiimiä.

Ylläpitopalvelut eivät ole Druidilla mikään pakollinen paha vaan ne muodostavat merkittävän osan liikevaihdostamme. Ylläpitoon siirtyy ennen pitkää yli 95 % asiakkuuksistamme ja ylläpitosopimuksen aikana tehtävä työ ylittää usein moninkertaisesti alkuperäisen projektin työmäärän.

Monikielinen ja -taitoinen tiimimme vastaa siitä, että asiakkaidemme sivustot ovat saatavilla, tietoturvallisia ja toiminnoiltaan ajankohtaisia. Tehtävissä vaaditut tekniset taidot vaihtelevat suurten Drupal-järjestelmien tuntemisesta moderniin JavaScript- ja React-koodin tuottamiseen. Voisiko alalle juuri saapuneella koodaajalla olla parempaa paikkaa tutustua työelämän monipuolisuuteen?

Meillä Druidilla on syntynyt vuosien saatossa useampikin menestystarina, jonka tähtenä on motivoitunut ensiaskeleitaan ottava ohjelmistokehittäjä. Ne ovat sellaisia tarinoita, joita janoamme lisää. Siksi haluamme tarjota mahdollisimman monelle tukevan jalansijan työmarkkinoille.

Kirjoittaja