PWA, SPA ja headless – ostajan opas nykyaikaisiin verkkopalveluratkaisuihin
Verkkopalveluita uusittaessa puhutaan kasvavissa määrin headless tai PWA-toteutuksista – ainakin jos ostaja on vähän teknisempi. Headlessin edut eivät kuitenkaan rajoitu vain teknisiin ominaisuuksiin, vaan niillä voidaan saavuttaa merkittävästi parempi käyttökokemus, mikä puolestaan parantaa palvelun tuottamaa liiketoimintahyötyä. Pureudutaanpa tarkemmin näiden termien taustoihin ja hyötyihin.
Headless-ratkaisut
Headless-ratkaisussa palvelun taustajärjestelmä eriytetään käyttöliittymästä eli asiakassovelluksista. Käyttöliittymät voidaan rakentaa erikseen tarkoituksenmukaisella tekniikalla, kuten JavaScriptillä toteutettu web-käyttöliittymä tai natiivi iOS-mobiilisovellus. Tai molemmat: sama taustajärjestelmä voi palvella useita käyttöliittymiä tai asiakassovelluksia.
Tämä toteutustapa tuo merkittäviä liiketoimintaetuja, kuten taustajärjestelmän ja käyttöliittymän riippumattomuuden toisistaan. Saman järjestelmän kautta voidaan tuottaa sisältöä sekä verkkopalveluihin että mobiilisovelluksiin. Toisaalta jos liiketoiminnan kehittyessä taustajärjestelmä halutaan vaihtaa, vaikutukset asiakassovelluksiin ovat minimoitavissa. Uusia asiakassovelluksia voidaan myös kehittää liiketoiminnan tarpeiden mukaan joustavasti.
Single Page Application (SPA)
Headless-arkkitehtuuri mahdollistaa web-sovelluksen käyttöliittymän toteuttamisen täysin sovellusmaiseksi Single Page Application (SPA) -sovellukseksi. Se tarkoittaa nopeampaa ja monipuolisempaa käyttökokemusta. Perinteisessä webissä kuvakkeen klikkaaminen johtaa sivun latautumiseen, mutta SPA hoitaa lataukset taustalla, jolloin palvelu toimii sulavammin. Klassinen verrokki on Googlen sähköpostisovellus Gmail.
SPA-sovellukset kehitetään yleensä JavaScriptillä, jonka kielen ja komponenttien kehitys on tuonut sen merkittäväksi osaksi moderneja web- ja mobiiliratkaisuja. JavaScriptin avulla verkkopalveluun voidaan toteuttaa ominaisuuksia, jotka hyödyntävät paikannusta ja kameraa sekä puhesynteesiä, offline-tallennusta ja bluetoothia.
SPA on käytännössä selainikkunassa toimiva sovellus, joka käyttää internet-yhteyttä tietojen päivittämiseen. Se voidaan myös paketoida asennettavaksi sovellukseksi esimerkiksi Apache Cordovan tai Adoben PhoneGapin avulla ja levittää sovelluskauppojen kautta. Tälläisen paketoinnin pienehkönä haittana on ollut ainakin aiemmin käyttökokemuksen puutteet – kuluttaja kuvittelee käyttävänsä natiivisovellusta, mutta sovelluksen käyttöliittymä ei pohjaudukaan puhelimen standardikomponentteihin vaan on toteutettu HTML:llä.
Mikäli sovellusta ei haluta levittää sovelluskauppojen kautta, tai levitykseen halutaan enemmän joustavuutta, voidaan sovellus rakentaa progressiiviseksi web-sovellukseksi.
Progressive Web Application (PWA)
Progressive Web Application (PWA) on webbiin rakennettu sovellus, jonka voi asentaa puhelimeensa. Puhelimessa ollessaan se toimii itsenäisesti ja käyttää taustapalvelua (se headless-ratkaisu) tarpeen mukaan esimerkiksi maksutapahtumiin tai tuotetiedon lataamiseen. PWA-sovelluksen etuja ovat nopeus, hakukoneystävällisyys, helppo levitettävyys ja päivitettävyys sekä joustavuus, jonka ansiosta käyttäjä voi valita asentaako sovelluksen puhelimeensa vai käyttääkö sitä selaimen kautta.
Esimerkiksi lääkärikeskuksen ajanvarauspalvelu voisi hyötyä PWA:sta: satunnainen käyttäjä voi varata ajan verkon kautta, mutta työterveysasiakas voi asentaa sovelluksen puhelimeensa. Palvelu voi tallentaa käyttäjän kirjautumistiedot, jolloin jatkoajanvaraukset sujuvat nopeasti.
Googlen PWA-sovelluksista tekemät case-studyt vakuuttavat: AliExpress nosti uusien käyttäjien konversioita 104%, tuplasi sessiossa vierailtujen sivujen määrän ja kasvatti sessiokohtaista käyttöaikaa 74%. Brittiläinen vaatebrändi George.com mm. kasvatti palvelunsa latausnopeutta keskimäärin 3,8 -kertaiseksi, lisäsi konversioiden määrää 31% ja sivuvierailujen määrää 20%.
Kuinka paljon modernit ratkaisut maksavat?
Hienompien palveluiden kehittäminen toki maksaa, mutta kustannukset riippuvat lähtötasosta ja tavoitteista. Yksinkertaisimmillaan verkkopalveluun lisätään PWA-ominaisuudet nopeasti, mutta parhaan hyödyn saa, kun suunnittelu tehdään huolellisesti ja otetaan ratkaisuista kaikki irti. Jos verkkopalvelu on jo toteutettu SPA-sovelluksena, voidaan pohjatyötä hyödyntää uudistuksessa.
Mikäli olet uudistamassa nykyistä tai rakentamassa uutta palvelua, kannattaa harkita modernien tekniikoiden hyödyntämistä. Perinteisilläkin ratkaisuilla pärjää, jos palvelu on yksinkertainen tai ei sisällä juurikaan käyttäjätoiminnallisuutta.
Annan mielelläni lisätietoja eri ratkaisuvaihtoehdoista. Ota rohkeasti yhteyttä.
Tekstiä päivitetty 23.8.2024.