nainen tutkii tietokoneen näytöllä näkyvää asiaa. Vieressä nainen ja mies keskustelevat,
29.08.2024
Mikko Hämäläinen

Verkkosivujen personointi käytännössä

Yksi verkkopalveluiden keskeisistä haasteista on kyky tarjota sisältöä ja palveluita moninaisille käyttäjäryhmille, säilyttäen samalla niiden löydettävyys. Yrityksen verkkosivut palvelevat monia eri käyttäjäryhmiä, kuten tulevia ja nykyisiä asiakkaita, työnhakijoita ja sijoittajia. Jokaisella näistä käyttäjäryhmistä on omat erityistarpeensa sisällön suhteen.

Verkkokaupoissa personointi on jo pitkään ollut arkipäivää, vähintäänkin tuotesuositusten muodossa. Sen sijaan muissa verkkopalveluissa personointi loistaa poissaolollaan, erityisesti julkisella sektorilla, joka tarjoaa yhä enemmän asiointikanavia sivustojensa kautta. Megamenut ovat olleet persoonaton vastaus haasteeseen, jonka voisi ratkaista luontevammin ottamalla aidosti huomioon käyttäjän tarpeet.

Tässä blogikirjoituksessa näytän kuinka markkinoija voi toteuttaa personoinnin Drupal-sisällönhallintajärjestelmän ja Mautic-markkinoinnin automaatiojärjestelmän avulla, ilman tarvetta sukeltaa syvälle tietotekniikan maailmaan.

Kohdenna viestintä eri asiakasryhmille automaation avulla

Yrityksen verkkosivusto on kytketty markkinoinnin automaatiojärjestelmään, ja heillä on uusi tuote, joka palvelee kahta erilaista asiakasryhmää: yksityisen sektorin yrityksiä ja julkishallinnon organisaatioita. Markkinointitiimi on luonut sisällönhallintajärjestelmään laskeutumissivun, jossa esitellään tuote yleisesti. Molemmille asiakasryhmille halutaan kuitenkin korostaa erityisesti heidän tarpeitaan palvelevia ominaisuuksia.

Markkinoinnin automaatiojärjestelmä segmentoi kävijät aiemmin selaamansa sisällön perusteella joko yksityisen tai julkisen sektorin asiakkaiksi. Personointia toteutetaan kaikille sivuston kävijöille, riippumatta siitä, ovatko he tunnistettuja vai anonyymejä vierailijoita.

Tuumasta toimeen

Aloitetaan toteuttamalla yksityisen sektorin asiakkaille räätälöity dynaaminen sisältöosio (Dynamic Web Content) markkinoinnin automaatiojärjestelmässä. Luodaan lista yksityisen sektorin asiakkaita kiinnostavista personoinnin ominaisuuksista, kuvitetaan osio ja lisätään loppuun call-to-action-linkki.

Sisältöosiolle annetaan lyhytnimi “asiakaskokemus-yksityinen”.

Seuraavaksi määritellään ehdot, joilla sisältö näytetään verkkosivulla. Meille riittää, että käyttäjä kuuluu asiakassegmenttiin “yksityisen sektorin asiakas”.

Sen jälkeen siirrytään sisällönhallintajärjestelmään muokkaamaan aiemmin luotua laskeutumissivua. Dynaaminen sisältö upotetaan kappaleiden “Kohti parempaa asiakaskokemusta” ja “Personoinnin rakentaminen” väliin.

Mauticin dynaaminen sisältö on helppo upottaa mihin tahansa sisällönhallintajärjestelmään HTML-koodin avulla. Tarvittava koodirivi voidaan kopioida ja muokata sisältämään oikea dynaamisen sisällön lyhytkoodi.

<div data-slot=”dwc” data-param-slot-name=”asiakaskokemus-yksityinen”>
&nbsp;
</div>

Jos dynaamista sisältöä ei ole näytettävänä, editorin automaattisesti lisäämä &nbsp; näkyy sivulla välilyöntinä, mutta sen voi korvata vakiotekstillä.

Testataan personointi

Personoinnin testaaminen on yksinkertaista. Aloitetaan vierailemalla sivustolla incognito-tilassa, jolloin käyttäjä pysyy anonyymina. Valmis laskeutumissivu näyttää tältä, kun käyttäjää ei ole tunnistettu yksityisen sektorin asiakkaaksi.

Testausta varten etsitään kyseinen anonyymi käyttäjä Mauticista ja lisätään hänet käsin asiakassegmenttiin “Yksityisen sektorin asiakas”. Mauticissa voidaan seurata sekä tunnistettuja että tunnistamattomia käyttäjiä, joista jälkimmäisille ei ole vielä yhteystietoja tai markkinointilupaa. Personointi onkin lähes ainoa tapa parantaa näiden käyttäjien asiakaskokemusta.

Normaalisti segmentointi tehtäisiin automaation avulla rakentamalla markkinointiautomaatioon kampanja. Asiakassegmentti voisi määräytyä vierailijan selaushistorian perusteella, kuten kiinnostuksesta tietynlaisia asiakascaseja tai muita sivuja kohtaan.

Testissä lisäämme kuitenkin käyttäjän segmenttiin käsin.

Testikäyttäjä päivittää laskeutumissivun selaimessaan, jolloin Mautic lataa personoidun sisällön sivulle. Näin ChatGPT:llä luotu lista yksityisen sektorin asiakkaita kiinnostavista personoinnin ominaisuuksista ilmestyy haluttuun kohtaan sivustolla.

Helppoa ja monimutkaista

Tämä yksinkertainen esimerkki havainnollistaa, kuinka verkkosivuston sisältöä voidaan räätälöidä ja kohdistaa tietylle yleisölle. Sama lopputulos voidaan saavuttaa monin eri tavoin, esimerkiksi luomalla erilliset segmenttikohtaiset laskeutumissivut ja ohjaamalla kävijät oikeille sivuille markkinointikampanjoiden avulla. Kun personointi toteutetaan markkinointiautomaatiossa, pystytään paremmin hallitsemaan orgaanisesti sivulle saapuvien vierailijoiden asiakaskokemusta.

Segmenttejä ja personointeja voi luoda vapaasti, jolloin on mahdollista toteuttaa myös monimutkaisempia kokonaisuuksia. Alla on näkymä saman laskeutumissivun kolmesta eri versiosta segmentoimattomalle ja kahdelle segmentoidulle käyttäjäryhmälle.

Toteutin esimerkin Drupalin ja Mauticin vakio-ominaisuuksilla Druidin demoympäristössä. Pienillä muokkauksilla voidaan entisestään parantaa sisällönmuokkauksen käyttäjäkokemusta. Esimerkiksi dynaaminen sisältö voidaan upottaa valitsemalla oikea sisältöblokki suoraan Drupalin editorin alasvetovalikosta.

Jos aihe herättää kiinnostusta tai resonoi arjen tarpeidesi kanssa, ota yhteyttä. Esittelen mielelläni Mauticin toiminnallisuuksia tarkemmin.

Kirjoittaja