Näyttökuva Helsingin kaupungin verkkosivusta tietokoneen ruudulla.

Asiakas: Helsingin kaupunki
Teknologiat: Sisällönhallintajärjestelmä, Verkkopalvelu

Helsingin kaupunki

Tehokasta ja saavutettavaa sisällöntuotantoa joustavalla Drupal-alustalla

Helsingin kaupungin Hel.fi-verkkopalvelu on Suomen suurimpia sivustoja. Se käsittää noin 500 000 sivua kuudella eri kielellä. Sivustolla on noin 2 miljoonaa kävijää kuukaudessa ja sen kasvu on ollut noin 10 % vuodessa.

Kaupungin tarpeet verkkopalvelun uudistukselle olivat moninaiset. Kaupunki halusi siirtyä avoimen lähdekoodin ilmaiseen alustaan, jota olisi helppo jatkokehittää. Drupal oli tähän tarkoitukseen ihanteellinen.

Hel.fi-verkkopalvelusta tuli tehdä saavutettava niin teknisesti kuin sisällöiltään, ja sisältöjen löydettävyyttä oli tarve parantaa. Sisällöntuotantoa haluttiin helpottaa ja osittain automatisoida.

Uusi Drupal-alusta mahdollistaa toimivan ja helpon sisällöntuotannon saavutettavasti ja kaupungin design systemin mukaista ulkoasua noudattaen. Alusta tuo myös kustannussäästöjä: kaupunki pääsi Drupalin myötä kalliista lisenssimaksuista eroon ja sai tilalle kaikkien hyödynnettävissä olevan sisällöntuotanto-alustan.

Roolimme

Teknistä toteutusta ja ketterää projektinhallintaa

Nappasimme dynaamisen hankintajärjestelmän kilpailutuksen voiton osaavalla neljän hengen kehitystiimillämme. Ryhdyimme töihin syksyllä 2020.

Vastuullamme on projektin tekninen toteutus. Olemme rakentaneet uuden yleiskäyttöisen Drupal-alustan ja sen päälle uuden Hel.fi-verkkosivuston, jonka pilottikokonaisuudet on nyt julkaistu.

Olemme vahvasti mukana myös projektin teknisessä suunnittelussa ja projektinhallinnassa. Rakennamme yhteistyötä projektin eri toimijoiden välillä ja edistämme ketterän toimintatavan ja Scrum-metodin omaksumista.

“Druidin luotettava tiimi on tuonut ketteryyttä ja tekemisen meininkiä Hel.fi-projektiin. Druidin kehittäjät istuivat osaksi kaupungin tietohallinnon tiimiä hyvin nopeasti. He ovat pystyneet toimimaan tehokkaasti kaupungin paikoin kankeassakin virkamieskoneistossa ja tarpeen tullen myös haastamaan meitä kaupungin työntekijöitä toimimaan nykyaikaisen ketterän kehityksen toimintamallien mukaisesti.”

Kalle Mikkolainen, palvelupäällikkö

Mitä teemme

Drupal-alusta ja Hel.fi-verkkosivusto

Drupal-alustan ensimmäinen versio julkaistiin kesäkuussa 2021. Loimme alustalle yhteiskäyttöiset komponentit ja otimme käyttöön Helsingin kaupungin design systemin, joka osaltaan takaa alustan saavutettavuuden.

Koska alusta tarjoaa valmiin perusrakenteen ja ulkoasun, sen päälle on kenen tahansa helppo luoda uusia sisältöjä ja sivustoja.

Integroimme alustaan Helsingin kaupungin toimipiste- ja palvelurekisterin. Tiedot päivittyvät master datana toimivasta rekisteristä automaattisesti haluttuihin paikkoihin. Lisäksi toteutimme alustalle SSO-kertakirjautumisen kaupungin työntekijöille.

Uuden Hel.fi-verkkosivuston projekti etenee, ja uusia osioita on julkaistu aikataulun mukaan. Muun muassa kasvatus ja koulutus, sosiaali- ja terveystoimi, mielenterveyspalvelut, asuminen, strategia- ja taloussivut sekä pysäköinti- ja pyöräilysivut ovat jo kaupunkilaisten käytössä.

Työmme jatkuu edelleen Hel.fi-sivuston kehityksen parissa. Tavoitteena on saada projekti päätökseen kesään 2023 mennessä.

“On todella kiinnostavaa tehdä töitä tämän kaliiberin projektissa, jossa pääsee todella haastamaan taitojaan ja ratkomaan niin teknisiä kuin projektinhallinnallisia haasteita. Ketterä työskentelytapa hierarkisessa organisaatiossa on vaatinut hiomista mutta tuottaa nyt tulosta.”

Arto Iijalainen, Scrum Master, backend-kehittäjä