15.11.2022
Hanna Enfelt

Druid 10 vuotta – mistä kaikki lähti?

Syyskuussa 2022 Druid täytti tasan 10 vuotta. Ajattelimme sen kunniaksi jakaa tarinaamme siitä mistä kaikki lähti liikkeelle, ja mitä kaikkea vuosiin on mahtunut. Samalla juhlistamme 10-vuotista taivaltamme pitkin vuotta. Tässä blogissa Druidin tarinaa alkuajoilta tähän päivään avaa tarkemmin perustajamme Arto, Tero ja Samuli, sekä Druidin ensimmäinen työntekijä Markus.

Lähtöajatus ja yrityksen perustaminen

“Ajatus oman yrityksen perustamiseen lähti oikeastaan siitä, että haluttiin luoda yritys ja työpaikka itsellemme, jossa devaajan olisi hyvä olla. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, niin se olisi sellainen paikka, jossa ei ole turhaa byrokratiaa ja hierarkiaa, ja on mahdollisuus tehdä ohjelmistokehitystä ketterästi yhdessä asiakkaiden kanssa”, Arto kertoo. Tämä ajatus on kantanut läpi vuosien, ja kantaa meitä edelleen jatkossa. Koska kaikki perustajat olivat työskennelleet aiemmin Drupal-kehittäjinä ja olivat kyseisestä teknologiasta innostuneita, muotoutui Druidin tekeminen alussa hyvin vahvasti Drupalin ympärille, ja sitä se on ollut tähän päivään asti.

Teron mukaan alussa ”mentiin aika vapaalla tyylillä eikä mitään sen tarkempia tavoitteita tai strategista tekemistä mietitty erityisen tarkasti. Jos toimistolle piti hankkia pelikonsoli, niin sellainen hankittiin verkkokaupasta, kun sieltä sai kuitin ja laskun.” Monet myös sanoivat, että ”leikkikää nyt pari vuotta, ja kun firma menee konkkaan, niin voitte tulla tänne töihin”. Tämä johti entistä kovempaan näyttämisen haluun ja siihen, että haluttiin pärjätä markkinassa, Arto ja Tero kertovat.

Ensimmäinen toimisto ja työntekijät

Ensimmäinen virallinen Druidin toimisto pistettiin pystyyn Kaupintielle Helsingin Lassilaan. Siellä Druid jakoi samat tilat Fraktion kanssa. Fraktiolaisten kanssa jaettiin myös osaamista ja pidettiin yhteisiä illanistujaisia. Tero muistaa, että toimistolla oli paljon pitkiä käytäviä, ja niissä liikuttiin sujuvasti potkulautojen kanssa. Lisäksi siellä oli paljon punaisia sohvia, jotka ovat jääneet mieleen.

“Ensimmäisen vuoden aikana toimistolla työskenteli lähinnä perustajaporukka, ja tekemistä voisi kuvailla poikamaisena innostuksena”, Tero kertoo. Ensimmäiset viralliset kuvatkin on otettu vasta vuonna 2013. Tunnistatko, kuka kuvassa iloisesti hymyilee kameraa kohti?


Kuvassa Druidin perustaja Tero, sekä Teron takana on toinen perustajistamme Mika, Druidin ensimmäisellä toimistolla Kaupintiellä.

Tekemistä tuntui riittävän ja puolen vuoden jälkeen oli aika palkata ensimmäinen työntekijä, Markus, Druidille. ”Koska Drupal oli se juttu, oli myös tärkeää olla mukana scenessä ja näyttää, että Druidilla on ammattitaitoista ja osaavaa porukkaa.” Tero kertoo. Kun Druidilla juhlittiin 1-vuotissyntymäpäiviä, työntekijöitä löytyi Markuksen lisäksi jo muutama muukin sekä yksi harjoittelija. Harjoittelupaikkojen tarjoaminen uran alkuvaiheessa oleville, on myös yksi asia mistä olemme ylpeästi pitäneet kiinni Druidilla alusta saakka, sillä haluamme olla mukana kasvattamassa uusia tulevaisuuden osaajia alalle.

Druidin 1-vuotissyntymäpäivien juhlintaa vuonna 2013.

Tekeminen rakentuu vahvan osaamisen ja ammattitaidon ympärille

Tero kertoo, että Drupal oli kuuma puheenaihe ja siitä oltiin hyvin innostuneita. Ensimmäisten viiden vuoden aikana lähes kaikki Druidit kävivät ahkerasti Drupalconeissa ja Euroopan Drupal Campeissa verkostoitumassa ja jakamassa osaamista. Kaikki Drupal-piireissä tiesivätkin Druidin juuri tämän vuoksi. Yhdeksi isoksi tavoitteeksi asetettiin vuoden 2016 Drupalcon Dublinissa, jonka pääsponsorina haluttiin toimia ja tähän myös päästiin. Arto tosin jättäytyi pois tapahtumasta koska hänellä oli kotipuolessa vielä merkittävämpi tapahtuma, oman lapsen syntymä, joka sattui juuri samaan hetkeen. Vuosi on jäänyt hyvin mieleen tämän vuoksi.

Drupalcon Barcelona 2015, jonne matkattiin porukalla. Kuvassa vasemmalla Oskari sekä oikealla Tero ja Arto.

Samuli kertoo, että asiakkaita ja projekteja voitettiin, koska tekijät Druidilla olivat entuudestaan tuttuja markkinassa monelle. Osa projekteista tehtiin myös alihankinnan kautta, ja ensimmäisiä sellaisia asiakkaita olivat mm. Smartum, Yle ja Helsingin Yliopisto. “Jossain kohtaa Druidin kokoluokka mahdollisti myös omien asiakkaiden hankkimisen suoraan ja meidän oli mahdollista osallistua julkisen puolen kilpailutuksiin itsenäisesti”, Samuli summaa.

Helsingin Yliopisto on myös yksi pitkäaikaisempia projekteja ja asiakkuuksia mitä Druidilla on ollut, ja se jatkuu edelleen. Koska ketterä tekeminen on ollut alusta saakka tärkeää, teimme myös jossain kohtaa itse Agile- ja Scrum Master -sertifiointeja, jotka olivat myös suosittuja asiakkaiden keskuudessa. Markus onkin sitä mieltä, että ammattitaito ja laatu on ollut kantava voima alkuajoista saakka, ja sen avulla on saatu isojakin asiakkaita. Toki Druidin rento ote on myös auttanut pitämään meitä yhteisössä mukana ja pinnalla.

Työn vastapainona osataan myös pitää hauskaa

Koska Druidin perustajat ja ensimmäiset työntekijät kaikki tunsivat enemmän tai vähemmän toisensa entuudestaan työskenneltyään aiemmin yhdessä, oli luontevaa, että Druid nähtiin yhtenä isona perheenä. Tähän perheeseen kuului alkuaikoina myös puolisot, kaverit, ja muut tutut ympäriltä, joiden kanssa usein juhlittiin erilaisia saavutuksia. Arto muistelee, että toimiston aulapalvelu ja vahtimestarikin ovat osallistuneet Druidin pikkujouluihin joskus aikoinaan.

Kun kasvua alkoi tulemaan ja työntekijöitäkin oli reippaasti yli kymmenen, ei ajatus yhdestä isosta perheestä toiminutkaan samalla tavoin kuten ennen, ja ajatus perheestä muutti hieman muotoaan. Nykyisin puhumme mielellään yhteisöstä ja tiimistä, mutta perhearvot ovat edelleen vahvasti arjen tekemisessä mukana.

“Raha mahdollisti myös sellaista mitä aiemmin työntekijöinä ei osattu edes kuvitella. Työn vastapainona oli mahdollista järjestää erilaisia illanistujaisia ja juhlia, ja kun kaikki olivat alle 30-kymppisiä niin helpostihan se lähti välillä käsistä”, Tero kertoo.

Yhteistä tekemistä ja ajanviettoa vuosien varrelta. Alkuaikoina myös Druidien perheenjäsenet osallistuivat aktiivisesti yhteisiin rientoihin.

Kymmenessä vuodessa Druid on kasvanut 30-hengen yritykseksi, jonka oma toimisto löytyy tällä hetkellä Helsingin Pasilasta, mutta työntekijöitä ympäri Suomen. ”Alun häröpallosta on päästy siihen, että nyt meillä on strategia, toinen tukijalkaa rakentuu Drupalin lisäksi JavaScriptin ja Reactin ympärille ja meillä on toimiva hallitus, jossa on myös ulkopuolisia jäseniä” Tero summaa. “Lisäksi olemme yrityksenä menossa vahvasti Teal:ia kohti”, Arto lisää. Voikin sanoa, että Druid yrityksenä ja sen perustajat ovat kaikki kasvaneet samaa vauhtia matkan varrella.

Mitä seuraavaksi?

Arto ja Tero visioivat, että kymmenen vuoden kuluttua Druidin löytää toivon mukaan useammasta maasta, perhe ja yhteisö on kasvanut isoksi suvuksi ja ollaan hyvin itseohjautuvia. Edelleen tehdään ammattitaidolla ja tuoreilla tekniikoilla hyvää jälkeä asiakkaille. Kasvu, mutta maltillinen sellainen, on myös se mitä Markus painottaa.

Sitä ennen on kuitenkin juhlistettu 10-vuotista taivaltamme yhdessä mökillä Pyhtäällä loka-marraskuun vaihteessa, ja varmasti uuden vuoden kiepeillä tullaan järjestämään jotain muuta kivaa vähän isommalla porukalla. Onnea Druid 10-vuotta!

Kirjoittaja

Hanna Enfelt

Talent Acquisition Lead