Drupal blogi
26.04.2023

Drupal päivitettävä uuteen 10-versioon marraskuuhun mennessä – mitä se tarkoittaa?

Drupal on tehokas ja erittäin suosittu avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, joka on palvellut meitä käyttäjiä jo yli kaksi vuosikymmentä. Drupalin uusin 10-versio julkaistiin joulukuussa 2022, ja se on yksi merkittävimpiä päivityksiä Drupal 7:n jälkeen. Tämä uusi versio tarjoaa entistä helpommat työkalut monipuolisten digitaalisten verkkokokemusten rakentamiseen ja muun muassa siksi Drupal 10 -päivitystä odotettiin monella taholla.

Drupal 10:n julkaisun myötä käyttäjät voivat odottaa vieläkin kehittyneempää räätälöintiä ja suorituskykyä, helpottaen tarpeisiin vastaavien digitaalisten kokemusten luomista ja hallintaa.

On myös huomioitavaa, että tuki Drupalin 7- ja 9-versioille päättyy marraskuussa 2023, joten päivitys on välttämätön.

Päivitykset tuovat aina mukanaan muutoksia, vaan ei huolta: tässä blogissa selkeytetään mitä päivittäminen käytännössä tarkoittaa. Perehdytään Drupal 10:n jännittäviin uusiin ominaisuuksiin ja siihen, kuinka sillä voidaan luoda tehokkaita verkkosivustoja.

Mitä muutoksia luvassa?

Drupal 10 esittelee useita uusia ja parannettuja ominaisuuksia, jotka tekevät siitä entistä käyttäjäystävällisemmän alustan, olitpa sitten kokenut ohjelmoija tai vasta-alkaja.

Ylläpidon teema päivittyy Sevenistä Claroon, joka tuo mukanaan huomattavasti selkeämmän näkymän, sen käyttö on nopeampi opetella ja lähestyttävyys on yleisesti helpompi ja mukavampi verrattuna edeltäjäänsä.

Myös Bartik-teema päivittyy 10-versiossa, ja se on tulevaisuudessa nimeltään Oliver. Oliver on tuttu jo 9.4-päivityksestä, ja se keskittyy nimenomaan sisällöntuottajien tarpeisiin tuoden selkeyttä ja modernia designia ulkoasuun ja käytettävyyteen.

Sisällöntuotantoon ja sen päivittämiseen tuodaan lisää helppokäyttöisyyttä myös CKEditor 5:llä, jolla muokkaat vieläkin helpommin verkkosivusi ulkonäköä. Tämä tuo huomattavasti parannellumman käyttöympäristön, jolla muokkaat sivujasi juuri sen näköisiksi kuin tahdot.

CKEditor 5 on jo ollut kokeellisena osana aiemmassa päivityksessä, mutta nyt siitä tulee oletusmuokkain.

Mielenkiintoinen uusi ominaisuus on myös Theme Starter Kit, jonka avulla voi helposti luoda uusia omia teemoja nettisivulle. Tämä on myös yksi niistä päivityksistä, joka tuo Drupaliin enemmän ja enemmän helppokäyttöisyyttä ja käyttäjäystävällisyyttä!

Ohjelmointipuolella on myös lukuisia päivityksiä kuten Symfony 6, joka vaatii PHP 8.1:n vastedes toimiakseen. Modernit JavaScript-komponentit tulevat korvaamaan jQuery-käyttöliittymän.

Mitä on huomioitava päivitysten myötä?

Osalle Drupal 10-päivitys voidaan tehdä suoraan ja osalle se tehdään asteittain. Asiakkaillemme joilla on Drupal 9 käytössä, päivitys tehdään asteittain. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että teemme ensin 9.5-päivityksen jonka jälkeen voimme siirtyä 10-päivitykseen.

Asiakas voi myös halutessaan jakaa päivityksistä johtuvia kuluja eri kausille, koska voimme tehdä eri päivitykset esimerkiksi eri kvartaaleilla. Näin päivityksestä aiheutuvia kuluja ja budjettia saa kohdistettua eri ajanjaksoille.

Päivitys marraskuuhun mennessä

Niin kuin alussa todettua, päivitys on pakollinen ja se on tehtävä marraskuuhun mennessä. Tuki versioille 7, 8 ja 9 on loppumassa, ja ainoastaan versio 10:lle tullaan julkaisemaan päivityksiä marraskuusta eteenpäin.

Tästä ei kuitenkaan tarvitse huolestua ja vaikka tämä aiheuttaisi hämmennystä tai kysymyksiä: me Druidilla vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi.

Otamme kaikkiin ylläpitomme asiakkaisiin yhteyttä ja teemme projektisuunnitelman, jossa katsotaan yhdessä tarvittavat päivitykset kuntoon. Päivityksen aikainen työ ei tule keskeyttämään liiketoimintaanne, eikä aiheuta häiriöitä sivustonne käyttäjille.


Autamme mielellämme kaikissa Drupal-kysymyksissä.

Ota yhteyttä!