15.05.2023
Pasi Järnstedt

Mestareita ei synny ilman kisällejä

Ohjelmistokehittäjien puutteesta puhutaan työvoimapulana, oikeasti kyseessä on kuitenkin pula pitkän kokemuksen omaavista tekijöistä ja vasta-alkajia on tunguksi asti. Tilanne ei ole kovinkaan kestävällä pohjalla.

Me Druidit olemme palkanneet tasaisesti vasta-alkajia koulun penkeiltä vuosikausien ajan. Osa heistä on jo kasvanut kokeneiksi tekijöiksi ja vaihtanut työpaikkaakin – se on luonnollista elämää. Ennen muinoinkin kisällit lähtivät mestarinsa opista tekemään kisällikierrosta ja oppimaan muilta mestareilta ennen kuin saavuttivat tarvittavan tason omien kisällien hankintaan.

Yhteistyö luo työpaikkoja

Viime vuoden teimme yhteistyötä Helsinki Business Collegen kanssa, jossa isännöimme Drupaliin erikoistunutta web-kehityksen aikuiskoulutusta. Sieltä saimme viisi todella ihanaa ja fiksua harjoittelijaa, jotka ovatkin jo osalle asiakkaistamme tuttuja. Nyt kevään kunniaksi meillä oli ilo vakinaistaa kaikki viisi harjoittelijaa pysyviin työsuhteisiin. 

Minusta on ollut ilo katsoa miten nämä jo aikuiset alanvaihtajat ovat innolla ja tarmolla ruvenneet ratkaisemaan ongelmia ja tehneet määrätietoista työtä itsensä kehittämiseksi. Myös meidän vanhemmat kehittäjämme ovat löytäneet uusia puolia itsestään, kun ovat opastaneet, neuvoneet ja tukeneet (sekä antaneet tehdä tarvittavia virheitä) uusia kisällejämme. Tuo rajaton oppimisen ilo ja tekemisen meininki on tarttunut tähän vanhempaan penseilijään ja lämmin tunne on läikähtänyt myös allekirjoittaneen rinnassa.

Oppilaitosyhteistyö on siis kantanut meille hedelmää ja jatkamme panostusta uusien huipputyyppien kouluttamiseen, sekä Drupal kentän asiantuntijuuden laajentamiseen. 

Mestariksi tullaan tekemällä

Ohjelmistokehitys on suurelta osin käsityöammatti ja luova ala. Vaikka meillä on hyviä ja koeteltuja tapoja tehdä asioita, ratkaisuja kuitenkin joutuu usein muuttamaan tapauskohtaisesti. Oikeat työtavat löytyvät usein vasta kokeilemalla ja kokemus epäonnistumisista luo varmuutta jatkossa.

Onkin ymmärrettävää, että useat asiakkaat haluavat siis työskennellä vain mestareiden kanssa, jotka ovat jo suurimmat kokeilut tehneet. Kuitenkin uskon, että sopivassa mestarin ohjauksessa myös kisällit tekevät täysin kelvollista työtä useimmissa tapauksissa. Ei kaikessa ole järkevää käyttää mestaria.

Kiitän kaikkia asiakkaitamme, jotka ovat meille tehneet mahdolliseksi tämän tulevaisuuden rakentamisen ja vahvan osaamisen säilyttämisen myös tulevaisuudessa. Teille muille esitän vetoomuksen, että sallikaa junioreiden osallistuminen projekteihin ja kilpailutuksiin. Tehdään yhdessä vastuullista työtä tulevaisuuden eteen. 

Mestareita ei synny ilman kisällejä!

Pasi 

Kirjoittaja

Pasi Järnstedt

Operations Lead