28.09.2021
Pasi Järnstedt

Mikä Drupal-ylläpidossa maksaa?

Taas joku päivitys! Sivustonihan toimii aivan hyvin, onko pakko päivittää? Kyllä vaan, tietoturva- ja järjestelmäpäivitykset todellakin on tehtävä, jos haluat verkkosivustosi pysyvän toimivana ja turvallisena. Sivustosi kun toimii hyvin juuri siksi, että järjestelmän tietoturvasta ja kehityksestä huolehditaan.

Mutta miksi sivustoa on päivitettävä niin usein? Ja ennen kaikkea: mikä Drupal-ylläpidossa oikein maksaa?

Älä ota teknologiavelkaa

Jos omistat talon, annatko paikkojen rapistua, ennen kuin lopulta ryhdyt massiiviseen remonttiin (ja pahimmassa tapauksessa joudut toteamaan, että on järkevämpää rakentaa uusi kuin remontoida vanhaa)? Vai korjaatko mieluummin vähän kerrallaan aina tarpeen tullen?

Verkkosivuston teknologiavelan hallinnassa on kyse samasta asiasta. Drupal-järjestelmää – sen ydintä sekä moduuleja – kehitetään jatkuvasti. Jos päivityksistä ei huolehdita, sivustosi jää kehityksestä jälkeen ja sen teknologiavelka kasvaa. Kun sitten viimein ryhdytään suureen päivitysurakkaan, joudutaan usein ojasta allikkoon: päivitykset aiheuttavat ongelmia, kun vanhentuneet moduulit eivät enää suostu tekemään yhteistyötä vaan pistävät sivustosi sekaisin.

Drupal-järjestelmään julkaistaan kahdenlaisia tietoturvapäivityksiä: Drupal-ytimen päivitykset tehdään aina, koska kyse on kirjaimellisesti ydinasioista, moduulipäivitykset silloin, kun kyseinen moduuli on verkkosivustollasi käytössä. Hyvin yleinen on esimerkiksi Webform-moduuli: palikka, jolla voi rakentaa sivustolle lomakkeita.

Vaikka jokin moduuli ei olisi sinulle erityisen tärkeä tai edes aktiivisessa käytössä, on tärkeää pitää se ajan tasalla, jotta sivustosi päivitykset sujuisivat ongelmitta. Kun Drupal-moduuleita kehitetään, niiden toimintalogiikka voi muuttua. Tämän vuoksi vanhentuneet moduulit voivat lakata toimimasta järjestelmäpäivityksen yhteydessä tai rikkoa jotain muuta sivustollasi. Ne myös luovat tietoturva-aukkoja ja näin altistavat sivustosi tietoturvamurroille.

Kun verkkosivustosi on teknisesti stabiili ja ajantasainen, päivitysten yhteydessä harvemmin tulee yllätyksiä. Vähemmän yllätyksiä tarkoittaa tietysti vähemmän lisätyötä meille ja vähemmän yllättäviä kustannuksia sinulle.

Omakoodari palveluksessasi

Meillä Druidilla Magical Supportin kiinteä kuukausihinta takaa sinulle tarvittavat resurssit verkkosivustostasi huolehtimiseen – toisin sanoen omakoodarin tai useamman.

Tällä resurssivarauksella pystymme varmistamaan riittävän nopean reagoinnin etenkin kriittisissä tilanteissa tai tietoturvapäivityksissä. Ripeä toiminta on tärkeää, sillä tietoturva-aukot ovat helposti hakkereiden hyödynnettävissä. Valvomme myös sivuston tietoturvapäivitysten tilaa sekä hostingin toimivuutta automaattisen valvonnan avulla.

Omakoodari oppii tuntemaan sivustosi hyvin, mikä näkyy ylläpidon ja pienkehityksen tehokkuutena ja virheettömyytenä. Slack-kanava on aina auki ja voit keskustella omakoodarisi kanssa suoraan ilman turhia välikäsiä.

Varsinaisen koodaustyön laskutamme erikseen tuntityönä. Työmääräarviomme ovat sitä tarkempia, mitä tutumpi sivustosi meille on. Tässäkin mielessä omakoodarista on paljon hyötyä puolin ja toisin. Vaikkei henkilövaihdoksilta aina voi välttyä, aktiivisella yhteistyöllä pysymme hyvin kartalla sivustosi tilanteesta.

Drupal vaatii huomiota mutta palvelee hyvin

Drupal on ohjelmistotuotteena hyvin joustava ja monipuolinen. Se räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaiseksi, ja näitä räätälöintejä on muokattava ja päivitettävä.

Jos sivustosi ei ole alun perin meidän rakentamamme, on vaikea tietää etukäteen, miten päivitykset vaikuttavat räätälöinteihin – ennustajia emme sentään ole, vaikka paljon Drupalista tiedämmekin. Joskus sivuston taustalla voi olla hyvinkin erikoisia ratkaisuja, jotka paljastuvat meille vähitellen, kun tutustumme sivustoon yhä paremmin. Ennustettavuuden haaste ei toki koske vain Drupalia vaan se on räätälöityjen ratkaisujen kohdalla yleinen.

Myös Drupalin ympäristö muuttuu, mikä usein edellyttää muutoksia myös Drupal-järjestelmään. Esimerkiksi selaimet ja näyttöjen resoluutiot kehittyvät, ja teknisen maailman ulkopuoleltakin kumpuaa uusia vaatimuksia ja tarpeita: saavutettavuus, evästeiden hallinta ja analytiikka ovat nyt ajankohtaisia kehityskohteita.

Pyrimme aina rakentamaan mahdollisimman pitkäikäisiä ja helposti muokattavissa olevia verkkosivustoja. Täysin tulevaisuuden kestävää valmista Drupal-ratkaisua ei kuitenkaan ole olemassa vaan sivuston säilyttäminen ajanmukaisena vaatii aina työtä. Jos työn tekee hyvin, Drupal palvelee muuttuvia tarpeitasi uskollisesti vuosikausia, ellei vuosikymmeniä.

Haluatko tietää lisää ylläpito- ja pienkehityspalveluistamme?

Kirjoittaja

Pasi Järnstedt

Operations Lead