19.03.2020

Työelämää koronan aikaan

Täällä Druidilla ryhdyimme noin viikko sitten vähitellen vetäytymään kotikonttoreiden suojiin, kun koronavirus-tilanteen vakavuus alkoi toden teolla valjeta. Nyt työskentelemme kaikki etänä ja Pasilan toimistollamme hurisee enää vain jääkaappi (jota kukaan tuskin muisti tyhjentää pilaantuvista ruoista ennen joukkopakoa…).

Sinänsä tämä muutos ei ole meille kovin dramaattinen, sillä etätyöt ovat aina olleet osa arkeamme ja työkalut ja prosessit ovat siltä osin kunnossa. Kokouksia pidetään paljon etänä normaalistikin. On syytä olla kiitollinen siitä, että virukselta suojautuminen on tällä alalla näinkin helppoa.

Tokihan tämä tilanne silti tuo rutinoituneillekin etätyöläisille uusia haasteita, ja työn rytmittämiseen on kiinnitettävä paljon huomiota. Tärkeä asiakaspalaveri häiriintyy remontoivan naapurin takia, etäyhteydet takkuavat, lapset tarvitsevat huomiota ja tukea etäkoulussa, niska jumittaa työergonomian unohtuessa, työrauha löytyy vasta lukittautumalla vessaan. On kokouksia, jotka sujuisivat huomattavasti jouhevammin fyysisesti samassa tilassa. Puhumattakaan siitä, että se ihan arkipäiväinen sosiaalinen kanssakäyminen kasvotusten on ajettu olemattomiin. Tähän nyt on kuitenkin tottuminen, ja onneksi olemme oppivaisia ja sopeutuvaisia olentoja – ainakin pakon edessä. Ymmärrystä uuden arjen kommervenkkeihin varmasti riittää, samassa veneessä kun kaikki olemme.

Koska koteihin erakoituminen voi etenkin pidemmän päälle käydä raskaaksi, pidämme kiinni sisäisistä palavereistamme ja sovimme lisäksi kuulumisten vaihtamiseksi yhteisiä jutusteluhetkiä, joita etäyhteyksien varassa ei pääse spontaanisti syntymään. Uudet toimintatavat löytyvät vähitellen, kun opimme, mikä toimii ja mikä ei. Pyrimme myös varautumaan parhaamme mukaan siihen, että tilanne pitkittyy ja eristäytymisestä tulee vuoden 2020 “uusi normaali”.

Asiakkaillemme haluamme sanoa, että emme odota koronaviruksen vaikuttavan kykyymme palvella teitä. Työt ja projektit jatkuvat normaalisti vaikkakaan ei kasvotusten. Autamme myös mielellämme, jos kaipaatte etätyöskentelyyn apua tai suosituksia sopivista työkaluista – myös sisäistä viestintäänne helpottamaan.

Pysytään terveinä, tuetaan toisiamme ja pidetään yhteyttä!

Kirjoittaja