DrupalCon Seattle ryhmäkuva
25.05.2020

Drupal 9 on täällä – päivitys voi olla pikkujuttu tai suuri ponnistus

Drupal-sisällönhallintajärjestelmästä julkaistaan uusi versio 3.6.2020. Drupal 9 -versioon on siirryttävä viimeistään marraskuussa 2021, jos käytössäsi on nyt Drupal 8. Sen sijaan Drupal 7 saa pidemmän siirtymäajan marraskuuhun 2023 asti. Näiden takarajojen jälkeen tuki aiemmille 7- ja 8-versioille loppuu eli tietoturvapäivityksiä ei enää ole niihin saatavilla. Mikä muuttuu uuden version myötä? Kuinka suuri työ järjestelmän päivittäminen on?

Drupal logo


Parhaat uutiset heti alkuun: järjestelmän päivitys käy tuossa tuokiossa, jos käytössä on ajantasainen Drupal 8. Mikään ei käytännössä muutu. Tämä meidän sivustomme esimerkiksi pyörii jo Drupal 9:n beta-versiolla eikä päivityksessä kauan nokka tuhissut. Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan ole yhtä suoraviivaisia, ja etenkin Drupal 7 -pohjaisten sivustojen päivitys tulee olemaan iso ponnistus.

Drupal 8 päivittyy riskittömästi ja helposti 

Monet Drupalin aiemmat suuret versiopäivitykset ovat kieltämättä olleet melkoisen työläitä ja hankaliakin, kun verkkopalvelu on päivityksen myötä täytynyt käytännössä täysin uudistaa teknisesti. 

Nyt kaikki on kuitenkin toisin. Drupalia ei tällä kertaa keksitä uudelleen ja kyseessä on vuosikymmenen helpoin iso versiopäivitys – edellyttäen, että verkkopalvelunne pyörii tällä hetkellä uusimmalla Drupal 8 -versiolla. Drupal 9 ei nimittäin juurikaan eroa siitä.

Teknisesti Drupal 9 on ikään kuin Drupal 8:n viimeinen versio, josta vanhentunut koodi on siivottu pois ja riippuvuudet kolmansien osapuolten järjestelmiin päivitetty. Siirtymä on siis todennäköisesti helppo ja sujuva, eikä isoja uudistuksia verkkosivustolle tarvitse tehdä.

Perussivuston päivitys 9-versioon sujuu tuosta noin vain, kunhan sivuston päivitykset ovat ajan tasalla eikä käytössä ole vanhentuneita moduuleja tai rajapintoja. Jos sivustollanne on käytössä lisämoduuleja, on ensin tarkistettava, ovatko ne päivitysvalmiita. Myös itse tehty, räätälöity koodi on tarkistettava ennen versiopäivitystä.

Entä jos käytössä on vielä Drupal 7?

Lyhyestä virsi kaunis: verkkosivu-uudistus kannattaa pikkuhiljaa ottaa pohdintaan ja agendalle, sillä tiedossa on suurehko projekti, jonka deadline häämöttää 1.11.2023 Drupal 7 -version tuen loppuessa*. 

Drupal 7 on sekin yhä laajassa käytössä, mutta päivitys siitä 9-versioon on väistämättä aika paljon mutkikkaampi homma, tai ainakin työläämpi. Drupal 7 -verkkosivusto on uudistettava teknisesti, jotta siirtymä 9-versioon on mahdollinen. Tämä johtuu siitä, että versioiden 7 ja 8 välillä Drupalin teknologia uudistettiin täysin. 

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tämä jää hyvin todennäköisesti viimeiseksi suureksi versionpäivitysurakaksi, joka verkkopalveluunne on koskaan tehtävä. 

Drupalin tuotekehityksessä on nimittäin siirrytty kankeahkosta, projektiluontoisesta kehitystyöstä nykyaikaisempaan ja ketterämpään jatkuvaan kehitykseen. Sen sijaan, että rysäytetään koko järjestelmä uuteen uskoon muutaman vuoden välein, uusia ominaisuuksia ja parannuksia julkaistaan nopeammalla syklillä ja pienemmällä päivitysvaivalla.

Miksi Drupal 9:ään kannattaa siirtyä nyt eikä myöhemmin?

Ominaisuuksiltaan Drupal 9 on samanlainen kuin Drupal 8. Sen tarkoitus on tarjota mahdollisimman vaivaton siirtymä Drupal 8:sta, joten uudistuksia on tehty vain konepellin alla tietoturvatuen mahdollistamiseksi marraskuusta 2021 eteenpäin. Eli eipä tässä vielä kiirettä?

No, ei ehkä tulipalokiirettä, mutta vahvasti suosittelemme päivittämistä mahdollisimman pian, sillä jatkossa uusia ominaisuuksia ja parannuksia julkaistaan kahdesti vuodessa pienemmissä päivityksissä. Seuraava tällainen päivitys, Drupal 9.1.0, on määrä julkaista tämän vuoden joulukuussa. 

Esimerkiksi admin-käyttöliittymän modernisointi on parhaillaan loppusuoralla, mikä tuo parannuksia sivuston ylläpitoon ja sisältöjen hallintaan. Kun päivitätte verkkopalvelunne Drupal 9:ään hyvissä ajoin, pysytte mukana järjestelmän kehityksen aallonharjalla ja pystytte hyödyntämään jatkuvan kehitysprosessin tuotokset. 

Me autamme Drupal-järjestelmän päivityksissä

Olemme Suomen kovimpia Drupal-tekijöitä ja tunnemme Drupalin kuin omat taskumme. Ota yhteyttä niin katsotaan, minkälainen työ uuteen 9-versioon siirtyminen teidän verkkopalvelunne kohdalla on ja miten asiassa kannattaisi edetä.

Asiakkaidemme kanssa olemme jo käyneet päivitystarpeet läpi ainakin alustavasti. Jos tämän jutun myötä kuitenkin heräsi lisäkysymyksiä tai jokin asia askarruttaa, ole ihmeessä yhteydessä.


*Edit 4.5.2022: Drupal 7 -järjestelmän tukea on päätetty jatkaa 1.11.2023 asti. Aikaraja on päivitetty tekstiin.

Yläkuva: “Preparing for the group photo at DrupalCon Seattle” / Rob Shea / CC BY-SA 2.0


 

Kirjoittaja