Kaksi naista istuu työpöydän ääressä. Molemmat katsovat kameraan.
05.02.2024

Kerralla useampi harjoittelija – säästä aikaa ja rahaa!

Harjoittelupaikkojen tarjoaminen opiskelijoille on monille it-alan yrityksille tuttu juttu. Isommilla yrityksillä on tätä varten omat trainee-ohjelmansa, kun taas monessa pienemmässä organisaatiossa on tapana ottaa yksi harjoittelija kerrallaan. Tässä blogikirjoituksessa kerromme miksi useamman harjoittelijan ottaminen kerrallaan voi olla harkitsemisen arvoista myös muille kuin isoille yrityksille.

Oppilaitosyhteistyön kautta uusia devaajia

Yritysten motiivi tehdä oppilaitosyhteistyötä liittyy usein tarpeeseen varmistaa osaavan henkilökunnan riittävyys tulevaisuudessa. Harjoittelujakson aikana opiskelija ja työnantaja voivat tutustua toisiinsa ilman velvoitteita, minkä jälkeen rekrytointipäätöksen tekeminen on puolin ja toisin riskittömämpää kuin tavallisissa avoimien paikkojen rekrytoinneissa.

Business College Helsinki on järjestänyt viiden vuoden ajan aikuisille alanvaihtajille tarkoitettua koodaajakoulutusta (Full Stack Web Developer Program). Koulutuksessa keskeisessä roolissa on projektityöskentely ja asioita opitaan nimenomaan tekemällä. Tärkeää on myös mukana olevan kumppaniyrityksen panos: yritys on vahvasti mukana opintojen loppupuolella toteutettavassa projektissa. Druid on toiminut englanninkielisen koulutuksemme kumppaniyrityksenä useampana vuonna ja ollut mukana sparraamassa opiskelijoitamme heidän projekteissaan.

Projektikumppaniroolin lisäksi Druid on tarjonnut harjoittelumahdollisuuksia Business Collegen opiskelijoille. Suurin osa näistä opiskelijoistamme on työllistynyt yritykseen harjoittelujakson jälkeen.

Yhdessä tekemistä ja tukemista

Koodaajakoulutuksen opiskelijat tottuvat jo koulutuksen aikana tiimimäiseen työskentelytapaan. Intensiivinen ja käytännönläheinen koulutus on täysipäiväistä, joten ryhmä (maksimissaan 30 opiskelijaa) oppii vuoden aikana tuntemaan hyvin toisensa ja työskentelytapansa. Kun useampi opiskelija päätyy samaan harjoittelupaikkaan yhtä aikaa, he pystyvät olemaan toistensa tukena eri tilanteissa. Keskinäinen yhteys on syntynyt jo opintojen aikana. Moni työnantaja onkin kokenut, että useamman harjoittelijan porukka jopa vähentää yrityksen muun henkilöstön opastukseen ja neuvomiseen kuluvaa aikaa.

Tammikuussa 2023 Druidilla aloitti harjoittelun samaan aikaan viisi Business Collegen koodaajakoulutuksen opiskelijaa. Mainiosti sujuneen harjoittelujakson jälkeen he kaikki jatkoivat yrityksen työntekijöinä. Myös seuraavat kolme Business Collegen opiskelijaa aloittivat tammikuussa 2024 Druidin uusina harjoittelijoina.

Uutta intoa ja energiaa

Harjoittelijat vaikuttavat omalta osaltaan heitä ympäröivään organisaatioon. Yksikin uusi ihminen voi tuoda mukanaan uusia ideoita ja näkökulmia, mutta vaikutus on ymmärrettävästi moninkertainen silloin kun tulijoita on useampi. Ryhmä opiskelijoita tuo mukanaan uutta elämää, ja usein näiden tulokkaiden into ja energia herättelevät myös talossa pidempään olleita.

Aina harjoittelujakso ei syystä tai toisesta johda työpaikkaan samassa organisaatiossa. Koulutuksen järjestäjänä haluamme korostaa sitä, että harjoittelupaikkojen tarjoaminen opiskelijoille on jo itsessään erittäin arvokas asia. Se on yritysvastuun kantamista mitä suurimmassa määrin.

Kirjoittajat
Margit Tennosaar, Web Development Teacher, Business College Helsinki
Marja Wallinmaa, Business & Communications Partner, Business College Helsinki