Kaksi henkilöä seisoo toimistoympäristössä tietokonenäytön edessä. Henkilö vasemmalla on pukeutunut vaaleanpunaiseen pikeepaitaan ja oikealla oleva henkilö tummansiniseen, kuvioituun kauluspaitaan. Taustalla näkyy toimistotila, viherkasveja ja iso ikkuna, josta avautuu näkymä kaupunkimaisemaan.
24.02.2025
Mikko Hämäläinen

Personoi verkkosivusi Druid Experience Platformin avulla

Verkkosivujen ja muun asiakaskommunikaation henkilökohtaistaminen tai personointi ei pelkästään paranna asiakaskokemusta vaan tehostaa myös markkinoinnin tuloksia. McKinseyn tutkimuksen mukaan sisällön personointi voi kasvattaa liikevaihtoa jopa 15%, vähentää asiakashankinnan kustannuksia 50% ja parantaa markkinoinnin ROI:ta 15%. Suuria lupauksia, mutta miten ne lunastetaan käytännössä?

Ilman oikeita työkaluja personoinnin toteuttaminen on vaikeampaa kuin kastikkeen suurustaminen. Monen keskikokoisen ja suurenkin yrityksen markkinoinnilla on rajoitetut resurssit, ja juuri tähän haasteeseen Druid Experience Platform (DruidXP) tarjoaa ratkaisun. Se ei pelkästään tehosta personointia vaan mahdollistaa myös nopean ja vaivattoman sisällöntuotannon eri kanaviin.

Miksi personointi on tärkeää?

Personoitu sisältö parantaa erityisesti tiedonjanoisten asiakkaiden palvelukokemusta. Se tarjoaa merkittävää hyötyä brändeille ja valmistajille, jotka haluavat rakentaa merkkiuskollisuutta ja sitouttaa asiakkaitaan.

Mitä Druid Experience Platform tarjoaa?

DruidXP rakentuu koeteltuihin ja dokumentoituihin avoimen lähdekoodin ratkaisuihin, eikä se sido asiakasta yhteen toimittajaan. Ratkaisumme yhdistää saumattomasti sisällönhallinnan, markkinoinnin automaation ja tekoälyn toiminnot yhdeksi kattavaksi kokonaisuudeksi.

Monikanavaista sisällöntuotantoa

DruidXP:n julkaisujärjestelmän avulla sisältöä voidaan tuottaa ja hyödyntää yrityksen sivuston lisäksi mobiilissa, verkkokaupassa tai vaikka extranetissä. Drag & drop -käyttöliittymän ansiosta sisällöntuotanto on nopeaa ja helppoa. Tekoäly tarjoaa tukea tekstin ideointiin, tuotantoon, saavutettavuuden parantamiseen ja käännöksiin – kaikki tämä vain yhdellä tai kahdella klikkauksella.

Markkinoinnin automaatio ja tekoäly

Markkinoinnin automaatio analysoi, tunnistaa ja profiloi verkkosivuilla kävijät sekä hyödyntää asynkronisia kanavia, kuten sähköpostia ja pikaviestejä, oikea-aikaiseen viestintään. Kun rautaa taotaan silloin, kun se on kuumaa, myös tulokset paranevat.

Näin DruidXP tekee taikojaan

DruidXP:n voima piilee sen kyvyssä yhdistää eri toiminnallisuudet saumattomaksi kokonaisuudeksi. Satunnainen verkkosivuvierailija profiloidaan käyttäytymisensä perusteella, ja personointimoottori ottaa kopin relevantin sisällön tarjoilemisesta nostojen ja CTA:n muodossa.

Ostajan polkua voidaan optimoida liidien pisteytyksellä. Näin tunnistamme, milloin “harkitsija” on muuttumassa “ostajaksi” ja osaamme ajoittaa myynnilliset viestit juuri oikeaan hetkeen.

Ha­luat­ko näh­dä mi­ten per­so­noin­ti toi­mii käy­tän­nös­sä?

Demossa avamme esimerkin avulla, miten luot asia­kas­ko­ke­muk­sia, jot­ka erot­tu­vat te­koä­lyn ai­ka­kau­del­la.

Kirjoittaja

Muistikirjan sivun päällä lepää kynä.
10.02.2025
Arto Iijalainen

Kesytä kaaos Getting Things Done-menetelmällä

Elämä on kaoottista. Kaikki ei tapahdu räjähdysmäisesti samaan aikaan, mutta uusia syötteitä tulee jatkuvasti. Töihin lähtiessä takista hajoaa vetoketju – se pitää korjata tai korjauttaa, mutta ei juuri nyt. Ruokaa laittaessa saa ahaa-elämyksen, miten töihin liittyvä ongelma ratkaistaan – pitääpä huomenna puhua tästä Sannalle! Nuorin lapsi saa kirjeen päiväkodista, joka kehottaa hakemaan esikoulupaikkaa muualta, koska sitä ei enää järjestetä tutun päiväkodin yhteydessä. Ihmisten tyypillinen reaktio on todeta ääneen tai ajatuksissaan: “Täytyypä palata tähän”. Asioita yritetään pitää mielessä, kunnes seuraavat reagoitavat asiat vievät niiden paikan muistissa.

Samaan aikaan työelämä on muuttunut abstraktimmaksi. Ajatustyön tuottamiseen liittyvät vastuut ja toimintatavat ovat usein epäselviä, ellei niihin aktiivisesti haeta rakenteita. Ohjelmistokehityksessä projektitoteutuksiin on onnistuttu luomaan toimivia työnhallintamalleja, kuten SCRUM, joka huolehtii kehittäjien työtehtävien määrittelemisestä konkretian tasolle tasolle sekä työmäärän systemaattisesta seurannasta. Tämän rauhan keitaan ulkopuolelle jää silti monia rooleja, joissa keskeytyksiä, uusia lähtöjä ja reagoitavia asioita tulee useita päivässä.

Tämän tulvan hallitsemiseksi David Allen on kehittänyt Getting Things Done (GTD) -menetelmän. Ideana on siirtää asiat mielestä ulkoiseen, luotettuun paikkaan ja näin vapauttaa tilaa luovuudelle sekä asioiden ratkaisemiselle. Allen käytti mallia onnistuneesti yrityskonsultoinnissa ja julkaisi bestselleriksi nousseen kirjan aiheesta vuonna 2001.

Omat kokemukseni GTD:stä

Löysin GTD-menetelmän podcastista vuonna 2009. Luin Allenin kirjan ja otin menetelmän käyttöön, mutta tein perinteisen GTD-käyttömokan, enkä kehittänyt kunnollista rutiinia viikkokatselmointien pitämiseen. Hiljalleen järjestelmä rappeutui ja muuttui tavalliseksi todo-listaksi. Mutta ei hätää. Allenia vapaasti lainaten: “Kaikki tippuvat joskus vankkureista, mutta sitten pitää vain kiivetä takaisin kyytiin.” Otin GTD:n uudelleen käyttöön vuonna 2022 ja nyt rutiinit ovat pitäneet. Systemaattisuus on avain onneen.

Suurin hyöty GTD:sta on ollut ajattelun selkeytyminen. Kun asiat eivät pyöri mielessä, tilaa vapautuu ongelmanratkaisulle ja luovuudelle. Yllättävin oivallus on ollut se, miten paljon epämääräisesti muotoillut tehtävät aiheuttavat stressiä. GTD:n selkeä käsittelyprosessi auttaa määrittelemään tehtävät kunnolla, mikä tekee niistä helpommin lähestyttäviä.

Lisäksi GTD auttaa keräämään ideat talteen. Monet ajatukset ja oivallukset ovat karkaavaisia – ne voivat palata mieleen useita kertoja ja silti unohtua. Järjestelmä toimii suodattimena: jos idea ei enää käsittelyvaiheessa tunnu merkitykselliseltä, sen voi nakata roskikseen. Tämä luo tilaa uusille, paremmille ideoille – ja myös unelmille. On mielenkiintoista nähdä, miten nopeasti pienestä “olisi kiva” -ajatuksesta voi tulla toteutunut projekti, kun se on kirjattu ylös.

Menetelmän osat

GTD-menetelmässä käyttäjä rakentaa itselleen järjestelmän, johon asioita tallennetaan. Järjestelmä koostuu yksinkertaisimmillaan listoista, joten sen voi luoda täysin paperipohjaiseksi tai digitaaliseksi. Useat muistiinpano- ja todo-ohjelmistot tukevat GTD:n tehtävänkulkua joko suoraan tai välillisesti. Niin tärkeä kuin järjestelmä onkin, se on silti lähinnä aktiivikäytössä oleva varasto – itse työnkulku ja sen systemaattinen hyödyntäminen on pääosassa. GTD-kirjassa todetaan, että siinä missä menetelmä on pysyvä, järjestelmää kannattaa vaihtaa tarpeen mukaan, ja se on usein järkevää menetelmän käytön kehittyessä.

Työnkulku rakentuu viidestä vaiheesta:

  • Kerääminen: Kaikki mieleen tulevat tehtävät, sitoumukset ja ideat siirretään järjestelmän inboxiin odottamaan käsittelyä. Sama tehdään kaikille ulkopuolelta tuleville asioille, joihin pitää reagoida. Ideana on kerätä asiat kattavasti, mutta raakamuotoisesti luottaen siihen, että ne käsitellään systemaattisesti myöhemmin.
  • Käsittely: Käsittelyvaiheessa selvitetään, mitä asia tarkoittaa. Sisältääkö se tekemistä? Mihin lopputulokseen sen kanssa halutaan päästä? Mikä on seuraava tehtävä, joka edesauttaa asian etenemistä tai jopa ratkaisee sen kokonaan?
  • Järjestäminen: Käsitelty asia sijoitetaan oikeaan paikkaan GTD-järjestelmässä, jolloin se tulee vastaan oikea-aikaisesti.
  • Tarkastelu: Järjestelmälle tehdään katselmointeja yleensä kerran viikossa. Tällä varmistetaan, että kaikki ajanjakson aikana itseltä tai ulkomaailmasta tulleet asiat ja sitoumukset on varmasti kerätty, käsitelty ja järjestetty järjestelmään.
  • Toteuttaminen: Kun asiat on käsitelty seuraaviksi tehtäviksi ja järjestetty paikoilleen, oikean tehtävän löytäminen ja tekeminen on huomattavasti suoraviivaisempaa.

Itse menetelmä on petollisen yksinkertainen, mutta vaatii toimiakseen rutiinia. Menetelmä toimii parhaiten, kun voi luottaa, että kaikki irtonaiset langanpäät on tallennettu järjestelmään ja läpikäyty asianmukaisesti. Ylläpito vaatii työtä ja uusien asioiden tallentaminen niiden ilmaantuessa vaatii rutiinin kehittämistä.

Miten alkuun?

Jos koko järjestelmän käyttöönotto arveluttaa, voi aluksi lähteä kokeilemaan yhdellä osalla, kuten keräämisellä. Ties vaikka jonakin päivänä järjestelmä on sinullakin täydessä käytössä. Suoraviivaisin tapa GTD:n käyttöönottoon on lukea David Allenin Getting Things Done -kirja, joka opettaa mallin saloihin ja ohjaa oman järjestelmän luomisessa.

GTD ei ole supervoima, mutta parhaimmillaan se on lähellä sitä.

Kirjoittaja

Arto Iijalainen

Project Manager & Scrum Master
Drupal Starshot -julisteet
26.11.2024
Mikko Hämäläinen

Uusi Drupal CMS vie sisällönhallinnan uudelle tasolle

Drupal-sisällönhallintajärjestelmä saa vuodenvaihteessa uuden version, joka tekee alustasta entistä houkuttelevamman ratkaisun markkinoinnin ja viestinnän tarpeisiin.

Uusi Drupal CMS, työnimeltään Starshot, laajentaa Drupalin käyttäjäkuntaa perinteisistä suuryrityksistä pienempiin ja keskikokoisiin organisaatioihin tuomalla avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmään joukon ennennäkemättömiä ominaisuuksia.

Miksi valita Drupal CMS?

Drupal tunnetaan kattavista ominaisuuksistaan, joita hyödynnetään mm. verkkosivustoissa, verkkokaupoissa ja jopa toiminnanohjausjärjestelmissä. Sen valtteja ovat laajennettavuus, saavutettavuus ja integraatiomahdollisuudet. Haasteena on kuitenkin ollut korkea oppimiskynnys, jonka monet “Enterprise-sovellusten” käyttäjät tunnistavat.

Drupal CMS taklaa nämä haasteet keskittymällä käytön helppouteen ja nopeuteen. Uudistus tuo Drupalin hyödyt myös pienempien ja keskisuurten organisaatioiden ulottuville. Kohderyhmänä ovat erityisesti markkinoinnin ja viestinnän ammattilaiset, jotka haluavat hallita verkkosivustojaan itsenäisesti ilman jatkuvaa tarvetta tekniselle kumppanille.

Uusi Drupal CMS yhdistää WordPressin helppouden Drupalin huippuominaisuuksiin. Tavoitteena on olla yksiselitteisesti paras ja modernein avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä.

Mitä uutta Drupal CMS tarjoaa?

Drupal CMS on Drupal-ytimen päälle rakennettu sisällönhallintajärjestelmä, joka tarjoaa moderneja ja helppokäyttöisiä ominaisuuksia. Sen avulla sivuston omistajat voivat päästää luovuutensa valloilleen ja luoda nopeasti haluamansa sivut ja niiden sisällöt.

Käyttäjäkokemus on suunniteltu erityisesti markkinoinnin tarpeisiin. Drupal CMS tarjoaa uudistetun ja helppokäyttöisen ylläpitokäyttöliittymän, valmiiksi mietittyjä ratkaisuja viestinnän ja markkinoinnin yleisimpiin tehtäviin sekä edistyneitä työkaluja sisällön syöttöön ja hallintaan.

Järjestelmä sisältää valmiiksi useita tyypillisiä sisältötyyppejä, kuten tapahtumat, uutiset, blogit, projektit ja referenssicaset sekä henkilöprofiilit. Näiden sekä monipuolisten teemoitusominaisuuksien ansiosta sivuston rakenne ja ulkoasu syntyvät ennennäkemättömän nopeasti.

Helppo kokeilla ja ottaa käyttöön

Kokeilun kynnys on matala: Drupal CMS:n saa testattavaksi omaan selaimeen suoraan tätä linkkiä klikkaamalla. Sivuston voi rakentaa selaimessa ja viedä halutessaan verkkoon ylläpitokumppanin palvelimelle.

Sivusto kasvaa omistajansa tarpeiden mukana. Uusien ominaisuuksien lisääminen sivustolle ei jatkossa vaadi teknistä kumppania, vaan lisäosia voi asentaa Drupal CMS:n sovelluskaupasta ja testata niiden vastaavuutta omiin tarpeisiin. Drupalin ja sen lisäosien versioiden päivittämisen voi myös automatisoida.

Tekoälyominaisuudet muodostavat keskeisen osan uutta Drupal CMS:ää, ja ne helpottavat sivuston rakentamista. AI ei rajoitu pelkästään sisällön luomiseen, vaan sitä voi hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi sisältöjen siirtämiseen vanhalta sivustolta, älykkäisiin lomakkeiden ja sisältöjen validointeihin sekä hakutoimintojen luomiseen. Lisäksi tekoäly mahdollistaa erilaisten Drupalissa tyypillisesti suoritettavien työtehtävien automatisoinnin.

Drupal CMS:n tulevaisuus

Drupal CMS:n ensimmäinen beta-versio on julkaistu 20.11.2024, ja varsinainen 1.0-tuotejulkaisu tapahtuu tammikuussa 2025. Uteliaimmat voivat toki tutustua Starshot-projektin hedelmiin jo aikaisemmin.

Drupal CMS kehittyy jatkuvasti tuotestrategiansa mukaisesti ja saa säännöllisesti uusia ominaisuuksia.

Perinteistä Drupalia kutsutaan jatkossa Drupal Coreksi. Se on CMS-version taustalla oleva kevyt ja muokattava alusta, joka sopii edelleen sellaisten sivustojen taustalle, jotka eivät hyödy kaikista Drupal Starshot-projektissa kehitetyistä ominaisuuksista. Drupal Core ja CMS ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja Starshotin ominaisuuksia voidaan tarvittaessa asentaa valikoidusti myös perus-Drupaliin.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!

Kuva Bram Driesen, licenced as deed Attribution-ShareAlike 2.0. The original images were edited by narrowing it.

Kirjoittaja

Ryhmäkuva Druidin tiimistä vastaanottamassa ISO27001-sertifikaattia. Etualalla kaksi henkilöä kättelee ja pitävät yhdessä sertifikaattia, ja taustalla on joukko hymyileviä tiimin jäseniä. Taustalla näkyy myös seinälle ripustettuja sertifikaatteja. Tunnelma kuvassa on juhlava ja ylpeä.
14.11.2024
Kirsi Vatanen

Druidille arvostettu tietoturvasertifikaatti: Tietoturva osana asiakaslupausta

Ohjelmistotalo Druid Oy:lle on myönnetty ulkoisen auditoinnin jälkeen ISO/IEC 27001:2022 -sertifikaatti, joka vahvistaa yhtiön sitoutumisen korkeisiin tietoturvavaatimuksiin. Tämä sertifiointi osoittaa, että Druidin tietoturvan hallinnan prosessit vastaavat kansainvälisesti tunnustettua standardia, jonka tavoitteena on suojata asiakasdataa ja yrityksen omaa tietoa mahdollisimman kattavasti.

ISO/IEC 27001 -sertifikaatti kattaa kattaa Druidin asiakaskohtaisten ohjelmistojen ja verkkopalvelun kehityksen ja ylläpidon sekä liiketoimintaan liittyvät sisäiset prosessit.

Muuttuvat tilanteet tietoturvan osalta vaativat yrityksiltä jatkossa yhä enemmän panostusta. Halusimme panostaa sertifiointiin osoittaaksemme itsellemme ja asiakkaillemme, että meillä on tietoturvaan liittyvät prosessit kunnossa”, kertoo Druidin toimitusjohtaja Mikko Hämäläinen.

Tietoturvan merkitys asiakkaillemme

Tietoturvan huomioiminen osana arkipäiväistä työtä ei ole pelkästään sertifiontivaatimus, vaan myös oleellinen osa Druidin asiakaslupausta”, painottaa tuotannon johtaja Pasi Järnstedt, ja jatkaa: “Asiakkaamme ansaitsevat paitsi ensiluokkaisia digitaalisia palveluita, myös varmuuden siitä, että ratkaisut täyttävät kaikki saavutettavuuteen, tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvät säännökset. Sertifioitu tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä on yksi osoitus kyvystämme huolehtia säädöstenmukaisuusasioista ja toivottavasti parantaa asiakkaidemme yöunen laatua.

Jatkuvaa parantamista

ISO/IEC 27001 -sertifiointi on toteutettu yhteistyössä KIWA Inspectan kanssa, joka on arvioinut ja todentanut Druidin tietoturvajohtamisen kyvyt ja käytännöt. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta kerrallaan, ja Druidin toimintatapoja auditoidaan vuosittain, jotta tietoturvan jatkuvuus voidaan taata.

Tietoturvan parantaminen on jatkuva prosessi. Ylläpidämme ja kehitämme tietoturvallisuuden hallintajärjestelmämme jatkuvasti. Uusia uhkia ja tietoturvariskejä ilmenee jatkuvasti, ja otamme käyttöön uusia työkaluja tai työskentelytapoja, jotka parantavat kokonaistietoturvaamme. Vuosittaisella auditoinnilla varmistetaan, että hallintajärjestelmä kehittyy ja toimintamme vastaa sen vaatimuksia.

Mitä ISO/IEC 27001 tarkoittaa asiakkaillemme?

ISO/IEC 27001 -sertifikaatti vahvistaa, että Druidilla on vaatimuksen mukaiset tietoturvatoimenpiteet suojaamaan asiakasdataa ja varmistamaan tietojen luottamuksellisuus, eheys ja saatavuus.

Useimmille asiakkaillemme Druidin tuottamat palvelut ovat liiketoimintakriittisiä ja sisältävät luottamuksellista tietoa, joten verkkopalveluiden tietoturvaloukkaukset voivat laajalti vaikuttaa tiedon saatavuuteen, palveluiden käytettävyyteen sekä suuren yleisön tietoturvan ja tietosuojan tasoon. Sertifiointi osoittaa asiakkaillemme, että kehitämme aktiivisesti tietoturvakäytäntöjämme ja pystymme reagoimaan mahdollisiin poikkeuksiin hallitusti ja ammattimaisesti”, selventää Pasi Järnstedt.

Tietoa Druidista

Druid tekee haastavasta ja monimutkaisesta verkkokehityksestä selkeää ja vaivatonta – loistamme teknologiaosaamisellamme ja ymmärrämme verkkopalvelujen sääntelyä. Lopputuloksena syntyy laadukkaita räätälöityjä ratkaisuja asiakkaan digitaaliseen kohtaamiseen, olipa kyse sitten verkkosivuista, verkkokaupoista tai itsepalveluratkaisuista. Ratkaisuissamme on yhteistä avoin lähdekoodi ja vahva halu auttaa asiakasta menestymään.

ISOja kysymyksiä?

Haluatko kysyä ISO/IEC 27001 -tietoturvastandardoinnista tai kuulla kokemuksiamme hallintajärjestelmän toteuttamisesta? Ota yhteyttä!

Kirjoittaja

Kirsi Vatanen

Marketing Manager
nainen tutkii tietokoneen näytöllä näkyvää asiaa. Vieressä nainen ja mies keskustelevat,
02.09.2024
Mikko Hämäläinen

Verkkosivujen personointi käytännössä

Yksi verkkopalveluiden keskeisistä haasteista on kyky tarjota sisältöä ja palveluita moninaisille käyttäjäryhmille, säilyttäen samalla niiden löydettävyys. Yrityksen verkkosivut palvelevat monia eri käyttäjäryhmiä, kuten tulevia ja nykyisiä asiakkaita, työnhakijoita ja sijoittajia. Jokaisella näistä käyttäjäryhmistä on omat erityistarpeensa sisällön suhteen.

Verkkokaupoissa personointi on jo pitkään ollut arkipäivää, vähintäänkin tuotesuositusten muodossa. Sen sijaan muissa verkkopalveluissa personointi loistaa poissaolollaan, erityisesti julkisella sektorilla, joka tarjoaa yhä enemmän asiointikanavia sivustojensa kautta. Megamenut ovat olleet persoonaton vastaus haasteeseen, jonka voisi ratkaista luontevammin ottamalla aidosti huomioon käyttäjän tarpeet.

Tässä blogikirjoituksessa näytän kuinka markkinoija voi toteuttaa personoinnin Drupal-sisällönhallintajärjestelmän ja Mautic-markkinoinnin automaatiojärjestelmän avulla, ilman tarvetta sukeltaa syvälle tietotekniikan maailmaan.

Kohdenna viestintä eri asiakasryhmille automaation avulla

Yrityksen verkkosivusto on kytketty markkinoinnin automaatiojärjestelmään, ja heillä on uusi tuote, joka palvelee kahta erilaista asiakasryhmää: yksityisen sektorin yrityksiä ja julkishallinnon organisaatioita. Markkinointitiimi on luonut sisällönhallintajärjestelmään laskeutumissivun, jossa esitellään tuote yleisesti. Molemmille asiakasryhmille halutaan kuitenkin korostaa erityisesti heidän tarpeitaan palvelevia ominaisuuksia.

Markkinoinnin automaatiojärjestelmä segmentoi kävijät aiemmin selaamansa sisällön perusteella joko yksityisen tai julkisen sektorin asiakkaiksi. Personointia toteutetaan kaikille sivuston kävijöille, riippumatta siitä, ovatko he tunnistettuja vai anonyymejä vierailijoita.

Tuumasta toimeen

Aloitetaan toteuttamalla yksityisen sektorin asiakkaille räätälöity dynaaminen sisältöosio (Dynamic Web Content) markkinoinnin automaatiojärjestelmässä. Luodaan lista yksityisen sektorin asiakkaita kiinnostavista personoinnin ominaisuuksista, kuvitetaan osio ja lisätään loppuun call-to-action-linkki.

Sisältöosiolle annetaan lyhytnimi “asiakaskokemus-yksityinen”.

Seuraavaksi määritellään ehdot, joilla sisältö näytetään verkkosivulla. Meille riittää, että käyttäjä kuuluu asiakassegmenttiin “yksityisen sektorin asiakas”.

Sen jälkeen siirrytään sisällönhallintajärjestelmään muokkaamaan aiemmin luotua laskeutumissivua. Dynaaminen sisältö upotetaan kappaleiden “Kohti parempaa asiakaskokemusta” ja “Personoinnin rakentaminen” väliin.

Mauticin dynaaminen sisältö on helppo upottaa mihin tahansa sisällönhallintajärjestelmään HTML-koodin avulla. Tarvittava koodirivi voidaan kopioida ja muokata sisältämään oikea dynaamisen sisällön lyhytkoodi.

<div data-slot=”dwc” data-param-slot-name=”asiakaskokemus-yksityinen”>
&nbsp;
</div>

Jos dynaamista sisältöä ei ole näytettävänä, editorin automaattisesti lisäämä &nbsp; näkyy sivulla välilyöntinä, mutta sen voi korvata vakiotekstillä.

Testataan personointi

Personoinnin testaaminen on yksinkertaista. Aloitetaan vierailemalla sivustolla incognito-tilassa, jolloin käyttäjä pysyy anonyymina. Valmis laskeutumissivu näyttää tältä, kun käyttäjää ei ole tunnistettu yksityisen sektorin asiakkaaksi.

Testausta varten etsitään kyseinen anonyymi käyttäjä Mauticista ja lisätään hänet käsin asiakassegmenttiin “Yksityisen sektorin asiakas”. Mauticissa voidaan seurata sekä tunnistettuja että tunnistamattomia käyttäjiä, joista jälkimmäisille ei ole vielä yhteystietoja tai markkinointilupaa. Personointi onkin lähes ainoa tapa parantaa näiden käyttäjien asiakaskokemusta.

Normaalisti segmentointi tehtäisiin automaation avulla rakentamalla markkinointiautomaatioon kampanja. Asiakassegmentti voisi määräytyä vierailijan selaushistorian perusteella, kuten kiinnostuksesta tietynlaisia asiakascaseja tai muita sivuja kohtaan.

Testissä lisäämme kuitenkin käyttäjän segmenttiin käsin.

Testikäyttäjä päivittää laskeutumissivun selaimessaan, jolloin Mautic lataa personoidun sisällön sivulle. Näin ChatGPT:llä luotu lista yksityisen sektorin asiakkaita kiinnostavista personoinnin ominaisuuksista ilmestyy haluttuun kohtaan sivustolla.

Helppoa ja monimutkaista

Tämä yksinkertainen esimerkki havainnollistaa, kuinka verkkosivuston sisältöä voidaan räätälöidä ja kohdistaa tietylle yleisölle. Sama lopputulos voidaan saavuttaa monin eri tavoin, esimerkiksi luomalla erilliset segmenttikohtaiset laskeutumissivut ja ohjaamalla kävijät oikeille sivuille markkinointikampanjoiden avulla. Kun personointi toteutetaan markkinointiautomaatiossa, pystytään paremmin hallitsemaan orgaanisesti sivulle saapuvien vierailijoiden asiakaskokemusta.

Segmenttejä ja personointeja voi luoda vapaasti, jolloin on mahdollista toteuttaa myös monimutkaisempia kokonaisuuksia. Alla on näkymä saman laskeutumissivun kolmesta eri versiosta segmentoimattomalle ja kahdelle segmentoidulle käyttäjäryhmälle.

Toteutin esimerkin Drupalin ja Mauticin vakio-ominaisuuksilla Druidin demoympäristössä. Pienillä muokkauksilla voidaan entisestään parantaa sisällönmuokkauksen käyttäjäkokemusta. Esimerkiksi dynaaminen sisältö voidaan upottaa valitsemalla oikea sisältöblokki suoraan Drupalin editorin alasvetovalikosta.

Jos aihe herättää kiinnostusta tai resonoi arjen tarpeidesi kanssa, ota yhteyttä. Esittelen mielelläni Druid Experience Platformin toiminnallisuuksia tarkemmin.

Kirjoittaja

Mies ja nainen tietokoneen äärellä.
11.06.2024
Pasi Järnstedt

Näin taklaat julkisen hallinnon verkkosivujen möröt

Verkkopalvelun ylläpitäjänä joutuu nykyään koville. Ei riitä, että osaa luoda innostavaa sisältöä, hallitsee hakukoneoptimoinnin ja saa muun organisaation pitämään tiedot ajan tasalla. Lisäksi on kyettävä vastaamaan tiedonhallintalain, digipalvelulain ja tietosuojalain vaatimuksiin. Nämä möröt jäävät usein kummittelemaan sängyn alle, kun ei oikein tiedä edes mistä lähtisi liikkeelle.

Avaan lyhyesti näitä mörköjä ja annan muutaman vinkin, joiden avulla pääset alkuun. Ohjeet eivät kata kaikkea, eivätkä takaa täydellisyyttä, mutta vähän on paremmin kuin ei mitään.

Saavutettavuus

Verkkopalveluiden saavutettavuus on yksinkertaisesti sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää palvelua mahdollisimman helposti. Saavutettavuuteen liittyy teknisesti virheetön toteutus, selkeä ja hahmotettava käyttöliittymä ja ymmärrettävä sisältö.

Tarkista ainakin nämä:

  • Mene satunnaisille sivuille alavalikossa. Kuvittele että käyttäjä tulee Googlen kautta sivulle. Pystyykö hän ymmärtämään, missä kohtaa sivustoa hän on ja mihin asiakokonaisuuteen asia liittyy?
  • Pyydä työkaveriasi löytämään hänen tehtäväänsä liittymätön ohje tai sivu. Onko valikko järkevä? Pystyykö sivun löytämään useammalla tavalla (valikko, sivukartta, sisäinen haku)?
  • Pystytkö liikkumaan sivustolla käyttämällä vain näppäimistöä (sarkain, välilyönti ja rivinvaihto näppäimet ovat ystäviäsi tässä)?
  • Koekäytä sivustoasi myös mobiililaitteella.
  • Onko sivustollasi saavutettavuusseloste?

Lisävinkkejä:
Testaa itse lisää Googlen Pagespeed Insights -palvelulla. Saat kaiken muun hyödyllisen tiedon lisäksi ohjeita saavutettavuuden parantamiseen.
Tutustu Papunetin Saavutettavuusoppaaseen ja AVI:n saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustoon.

Tietoturva ja tietosuoja

Tietoturva tarkoittaa palvelun saavutettavuuden, oikeellisuuden (eli eheyden) ja luottamuksellisuuden parantamista. Tietosuojalla tarkoitetaan ihmisistä kerätyn tiedon käyttämistä vain oikeisiin tarkoituksiin ja kerätyn tiedon määrän minimointia.

Tietoturvan ja -suojan parantamisessa on tärkeää tunnistaa, mitä tietoja käytetään ja mitä riskejä niihin liittyy, sekä varautua vahingon varalle.

Ensimmäiset askeleet tietoturvan parantamiseksi

Kerää tietoa

  • Mitä ei julkisia tietoja palveluun tallennetaan? Esimerkiksi palautteita, kysymyksiä tai kirjautumisen takana olevia tietoja.
  • Listaa mitä palveluita palveluusi liittyy. Esimerkiksi sisällönhallintajärjestelmä, analytiikka, chatbot, palvelinkapasiteetti, domain-nimien hallinta yms.
  • Kerää lista yrityksistä ja yhteystiedoista yllä olevista palveluista.
  • Kerää lista pääkäyttäjistä ja käyttäjätunnuksista yllä olevista palveluista.

Arvioi riskejä

  • Tiedätkö kaikki palveluun liittyvät toimijat? Tiedätkö ketkä pääsevät muokkaamaan sisältöjä?
  • Aiheuttaako tietojen vuotaminen vahinkoja?
  • Kuinka kauan verkkopalvelu voi olla toimimatta?
  • Mitä jos kaikki palvelussa olevat tiedot katoavat kokonaan tai osittain?

Laita perusteet kuntoon

  • Tarkistetaanko, että käyttäjätunnukset ovat vain oikeilla ihmisillä ja heillä on sopivat oikeudet tarpeeseen?
  • Tiedätkö kuka kirjautui palveluun ja koska?
  • Näetkö muutoshistorian sisällöistä?
  • Tiedätkö missä varmuuskopiot ovat ja onko niiden palauttamista harjoiteltu?
  • Onko ohjelmistojen tietoturvapäivityksen asennettu? Kuka siitä huolehtii?
  • Mistä saat tiedon tietoturvauhista?

Varaudu

  • Mitä tehdään, jos palvelu on pitkään poissa käytöstä?
  • Miten varmuuskopiot voidaan palauttaa?
  • Mitä jos palvelu pitää hätäsammuttaa? Esimerkiksi jos palvelu jakelee viruksia.
  • Miten voitaisiin siirtyä vaihtoehtoiseen palveluun, jos kaikki menee pieleen?

Tarkistuslista tietosuojan parantamiseksi

  • Tarkista, että tietosuojaseloste löytyy helposti ja ymmärrät sen sisällön.
  • Varmista, ettet kerää muita tietoja palvelussa kuin ne, joita tietosuojaselosteessa on määritelty.
  • Huolehdi, että vanhentuneet henkilötiedot päivitetään ja eikä tarpeetonta tietoa säilytetä kauempaa kuin on välttämätöntä.
  • Siirrätkö tietoja EU/ETA-alueen ulkopuolelle?
    • Jos siirrät, varmista, että siitä kerrotaan selosteissa ja siirtomekanismit on sopimuksissa.
    • Jos et, ethän myöskään asenna Facebook Pixeliä, Google Analyticsiä tms. sivustolle.
  • Jos käytät muita kuin palvelun teknisen toiminnan kannalta ehdottomasti välttämättömiä evästeitä, varmista, että evästekäytäntö löytyy sivustolta ja kävijän on yhtä helppo kieltää kuin antaa hyväksyntä.

Muista, että täydellistä suoritusta on lähes mahdotonta saavuttaa. Kehittämistä kannattaa tehdä pienin askelin ja tarkoituksenmukaisesti.

Kirjoittaja

Pasi Järnstedt

Director, Production
Mies käyttää ruudunlukijaa
15.05.2024
Simo Hellsten

Korjaa saavutettavuuden ongelmat niiden (avoimessa) lähteessä

Saavutettavuus on keskeinen aihe niille, jotka ovat vastuussa tuotoista ja kustannuksista verkossa – toimijan luonteesta riippuen. Useat verkkokaupat hyötyisivät saavutettavuuden parantamisesta, sillä se houkuttelisi asiakkaita, jotka tarvitsevat parempaa saavutettavuutta. Julkista sektoria, jolla ei ole varsinaisia tuloja, puolestaan laki vaatii tarjoamaan saavutettavia palveluita. Alati kiristyvien budjettivaatimusten paineessa päätöksentekijä voi pohtia, mikä olisi kaikkein tehokkain tapa parantaa saavutettavuutta. Helppo vastaus kysymykseen on: anna jonkun toisen tehdä se – ja vieläpä ilmaiseksi.

Internetin sisältö koostuu nykypäivänä monista eri palveluista, alustoista ja frameworkeistä. Vaikka osa sisällöstä on julkaistu menestyneiden kaupallisten yritysten tuotteilla, suurin osa internetistä perustuu avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin. Noin kaksi kolmasosaa verkkosivustoista on rakennettu avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmillä, joista ylivoimaisesti suurin on WordPress ja monimutkaisissa sivustoissa Drupal on vahva kakkonen.

Avointa lähdekoodia saa jakaa ja muokata vapaasti sen lisenssin puitteissa. Tämä on johtanut siihen, että ohjelmistoja kehitetään ja ylläpidetään verkkoyhteisöissä. Nämä yhteisöt ottavat tuotteidensa saavutettavuuden vakavasti.

Viime vuosina olen puhunut sekä WordPressin että Drupalin kehittäjäyhteisöjen tapahtumissa. Drupalin kohdalla käytän säännöllisesti aikaa sen käytettävyyden ja saavutettavuuden parantamiseen. Drupalin chat-alustan saavutettavuuskanavalla on tällä hetkellä 1560 jäsentä, joiden osaaminen vaihtelee saavutettavuudesta kiinnostuneista web-kehittäjistä kovan luokan saavutettavuusasiantuntijoihin. Jotkut heistä kehittävät parhaillaan seuraavan sukupolven kansainvälisiä saavutettavuusvaatimuksia, WCAG 3:a. Drupalilla on myös kuukausittaiset online-tapaamiset, joissa voi nostaa esiin saavutettavuuskysymyksiä tai kysyä neuvoja. Tämä on yksi tapa jakaa saavutettavuustietoutta yhteisön sisällä.

Tyypillisellä verkkosivustolla, riippuen sen monimutkaisuudesta, on vain muutaman hengen kehitystiimi. Vaikka monella kehittäjällä on nykyään saavutettavuusosaamista, kaikissa tiimeissä ei ole varsinaista saavutettavuusasiantuntijaa. Tässä tilanteessa yhteisö näyttää voimansa. Saavutettavuus on aina helpompi huomioida ajoissa, kuin korjata puutteita vasta muuten valmiin tuotteen testauksen perusteella. Kun valitun julkaisujärjestelmän saavutettavuus on testattu ennen asennettavan version julkaisua, yhteisö on tehnyt jo ison osan työstä. Ja jos (tai oikeastaan kun) uusia puutteita nousee esiin sivuston kehitystyön aikana, yhteisö tarjoaa neuvoja parhaista käytännöistä ja auttaa havaittujen puutteiden korjaamisessa

Yhteisö auttaa sinua korjaamaan saavutettavuutta, mutta se on kaksisuuntainen tie. Omassa sivustoprojektissasi kohtaat toisinaan saavutettavuuspuutteita, jotka voisi korjata alkuperäisessä lähdekoodissa. Tällaisia voi olla esimerkiksi ylläpitoteemassa tai jopa julkaisujärjestelmän ytimen JavaScriptissä. Kun korjaatte puutteen tuotantosivustolla, pidä huoli että tarjoat korjauksen takaisin julkaisujärjestelmän lähdekoodiin – tai jos puute on jossain lisäosassa, sen koodiin. Näin puutteen korjaaminen vaikuttaa paljon laajemmin koko internetissä.

Tämän kevään aikana tiimini, jossa kehitämme ja ylläpidämme muutamia yliopistopalveluita, tunnisti kolme pientä saavutettavuuspuutetta, jotka olivat osa Drupalin ydintä. Kun korjasimme puutteet omilla sivustoillamme, tein niistä samalla merge requestit Drupalin ytimeen. Näin emme ainoastaan osallistuneet Drupalin kehittämiseen, vaan saimme koodille ylimääräisen katselmoinnin sekä neuvoja miten parhaiten toteuttaa saavutettavuusasiantuntijamme suositukset Drupalin kontekstissa. Itse jopa opin kirjoittamaan ominaisuudelle ensimmäisen Nightwatch.js-testini – jotain mitä en varmaankaan olisi tehnyt, jos olisimme korjanneet puutteen vain omassa projektissamme.

Nyt kun kolme saavutettavuuskorjaustamme on yhdistetty Drupalin ytimeen, ja kun muut sivustot ovat päivittäneet itsensä viimeisimpään Drupal-versioon, olemme parantaneet joka kahdeksannen suuren verkkosivuston saavutettavuutta ympäri maailman. Voimme parantaa maailmaa pienin askelin. Tämä on avointa lähdekoodia parhaimmillaan.


Simo toimii jäsenenä W3C:n kognitiivisen saavutettavuuden työryhmässä sekä W3C:n pohjoismaisessa saavutettavuustyöryhmässä että IAAP:ssa.

Kirjoittaja

Simo Hellsten

Full Stack Developer
Nainen ja mies tutkivat yhdessä tietokoneen näyttöä.
07.05.2024
Mikko Hämäläinen

Sujuvoita digitaalisen markkinoinnin polkusi: Työkalut, trendit ja asiakaskokemus

Vuonna 2024 markkinoinnin parissa työskentelevän elämä on kaksijakoista: datalähtöiseen markkinointiin on runsaasti tietoa ja työkaluja saatavilla, mutta vaakakupin toisella puolella painavat kiristyvä lainsäädäntö, monimutkaistuva teknologia ja kuluttajien (perusteltu) huoli yksityisyydensuojastaan.

Aloitetaan asiakkaista. Kuluttajat ovat aiempaa itsenäisempiä, idealistisempia ja vaativampia yritysten suhteen. Firmojen on osattava lähestyä asiakkaita henkilökohtaisemmin ja kommunikoida kohderyhmäänsä kiinnostavista asioista kuten eettisyydestä, kestävyydestä ja ympäristöystävällisyydestä. Lisäksi panostaminen Zero Moment of Truthiin, eli kuluttajien tiedonhakuvaiheeseen, alkaa olla markkinoinnissa itsestäänselvyys.

Asiakaskokemuksen laatu on nostanut päätään tuotteella ja hinnoittelulla kilpailun rinnalla. Salesforcen tutkimuksen mukaan 80% asiakkaista arvotti asiakaskokemuksen yhtä tärkeäksi kuin tarjottavat tuotteet ja palvelut. Personointi on avainasemassa asiakaskokemuksen hallinnassa. Freshworksin Deconstructing Delight -tutkimuksen mukaan 63% kuluttajista odottaa brändeiltä henkilökohtaista, arvoihin perustuvaa kommunikointia. Pandemian aikana 53% kuluttajista vaihtoi brändiä huonon kommunikoinnin vuoksi.

Jos kuluttajien ostopolku risteilee kolmen ja seitsemän kanavan välillä, on asiakkaalle relevantin viestinnän ylläpitäminen työn ja tuskan takana. Varsinkin jos kanavat ovat toisistaan erillään eikä asiakkaasta muodostu kokonaiskuvaa. Myös fyysinen ulottuvuus, kuten myymälät ja puhelinpalvelu, on syytä ottaa huomioon loistavaa asiakaskokemusta rakennettaessa. Tietoa on kerättävä kaikista kanavista ja toimitettava kaikkiin kanaviin.

Hyperpersonointi on perinteisen personoinnin teköälyllä varustettu isoveli

Jos perinteisessä personoinnissa käytetään historiadataa, on hyperpersonointi reaktiivista ja reaaliaikaista. Tälläisessä personoinnissa kerätään tietoa asiakkaan toimista eri kanavissa, analysoidaan sitä ja tarjoillaan sisältöä, joka vastaa asiakkaan kulloisiin tarpeisiin.

Koska asiakas hyppii tunnetusti sujuvasti kanavasta toiseen, esimerkiksi surffaa kännykällä kivijalkaliikkeessä tai aloittaa ostoputken tietokoneella ja päättää sen bussimatkalla puhelimella, meidän täytyy pystyä tunnistamaan palveluidemme käyttäjä ja yhdistämään irralliset sessiot samaan asiakasprofiiliin. Tietoa hyödynnetään sekä markkinoinnissa että myyntitilanteessa. Asiakkaiden näkökulmaa personointiin avaa Twilion State of Personalization 2023 -raportin löydös: 53% kuluttajista kertoi ryhtyvänsä toistuviksi asiakkaiksi personoidun kokemuksen jälkeen.

Monen kuluttajan mielestä sitkeä markkinointikommunikaatio on yksi modernin maailman suurista saatanoista ja tekoäly tuhoaa viimeisetkin yksityisyyden rippeet. Toisaalta tutkimuksissa yllättää kerta toisensa jälkeen, että tyylikkäästi toteutettua tiedonkeruuta katsotaankin suopeasti. On yleisesti todettu, että läpinäkyvyys, rehellisyys ja tiedon vastuullinen käyttäminen pehmentävät kuluttajien näkökulmaa tiedonkeruuseen. Vaikka vain 51% kuluttajista (Twilio) luotti siihen, että brändit pitävät hyvää ja vastuullista huolta henkilötiedoista, olisi 77% (Freshworks) valmis luovuttamaan tietojaan paremman asiakaskokemuksen saavuttamiseksi.

Kapuloita personoinnin riemuvoiton rattaisiin ovat heittäneet kuluttajien asenteen lisäksi ainakin lainsäädäntö ja selainvalmistajat. Kuka vielä muistaa GDPR:n ja sen muutokset markkinointiin? Nyt Chromenkin poistaessa kolmannen osapuolten evästeiden tuen selaimestaan ja somekanavien vaikutuksen heikentyessä on viimeistään aika alkaa panostaa oman markkinointidatan järjestelmälliseen keräämiseen.

Omat vinkkini haasteeseen tarttujalle ovat seuraavat:

  1. Käsittele eri kanavia yhtenä kokonaisuutena. Mieti, miten asiakkaasi polku risteää verkkosivulta kännykkäsovellukseen ja sitä kautta kivijalkaliikkeeseen. Mitä kanavissa pitää ideaalitilanteessa tapahtua?
  2. Kerää tieto keskitettyyn tietovarantoon, jotta se on kaikkien kanavien ja organisaatiosi yksiköiden käytettävissä. Tiedonkeruuseen soveltuvat Customer Data Platform -ratkaisut, joita löytyy myös helposti lähestyttävinä sovelluksina.
  3. Valitse oikeat kommunikaatioratkaisut, kuten sisällönhallinta ja markkinoinnin automaatio, ja varmista niiden pitkäikäisyys, räätälöitävyys ja integroitavuus, jotta et luo uusia siiloja itsellesi.

Yhtenäinen asiakaskokemus kaikissa kanavissa

Monikanavaisen, koherentin asiakaskokemuksen tuottamaa järjestelmää kutsutaan digitaalisen asiakaskokemuksenhallinnan alustaksi (englanniksi DXP – Digital Experience Platform). Karkealla tasolla kuvattuna järjestelmä yhdistää sisällönhallinnan, markkinoinnin automaation, CRM-järjestelmät ja käyttäjädatan hallinnan saman sateenvarjon alle. Mutta se on myös paljon muuta.

Järjestelmän tavoitteena on luoda yhtenäinen asiakaskokemus ja samalla tarjota yritykselle kokonaiskuva asiakkaasta yhden luukun palveluna. Se poistaa siilot organisaation sisältä, jotta kaikki yksiköt markkinoinnista asiakaspalveluun ymmärtävät paremmin asiakkaan tarpeet ja tavoitteet.

Toteutuksellisesti järjestelmä voidaan rakentaa palasista ja hyödyntää yrityksellä jo valmiiksi olevia komponentteja – sisällönhallintaa, markkinoinnin automaatiota, analytiikkaa ja asiakkuudenhallintaa. Niistä tuodaan asiakastietoa yhteen järjestelmään, Customer Data Platformiin, josta sitä voidaan jalostaa edelleen tekoälyn avulla.

DXP-järjestelmään liitetään myös tarpeen mukaan yrityksen muita liiketoimintajärjestelmiä kuten verkkokauppa, tuotehallinta tai toiminnanohjausjärjestelmä.

Räätälöimällä kokonaisuus valmiin (ja usein kalliin) kokonaisratkaisun sijaan, pystytään DXP-alustaa rakentamaan ketterästi ja sitä voidaan laajentaa liiketoiminnan muuttuessa. Palasista koostaminen on kustannustehokasta ja mahdollistaa yksittäisten komponenttien vaihtamisen, jos ne jäävät jälkeen kehityksen kärkijoukosta.

Järjestelmän toteuttaminen itselleen mahdollistaa toimittajariippumattomuuden ja tietosuojalain mukaisen henkilötietojen käsittelyn. Erityisesti herkillä aloilla (terveydenhoito, pankit, julkinen sektori), joilla on tietosuojasyistä vaikeaa käyttää perinteistä markkinointipinoa, on mahdollisuus hyötyä omassa hallinnassa olevasta järjestelmästä.

En näe, että joka yrityksen kannattaa suunnata suinpäin omia järjestelmiä rakentamaan, mutta faktat ovat kiistattomia: tulevaisuudessa kilpailu kuluttajista on vaikeampaa, digitaalisen kaupankäynnin osuus tulee kasvamaan ja erottautumisesta tulee entistä tärkeämpää. Tekniikka on kehittynyt vastaamaan näihin haasteisiin, mutta on organisaatioiden vastuulla ottaa koppi ja ryhtyä tarjoamaan parempaa asiakaskokemusta.


Keskustelen aiheesta MarkkinointiRadion Asiakkaat ansaitsevat personointia -jaksossa. Kuuntele podcast
Spotifyissa tai SoundCloudissa.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä!

Kirjoittaja

kaksi naista ja yksi mies tietokoneen äärellä.
12.04.2024
Kirsi Vatanen

Näin luot loistavan käyttökokemuksen verkkosivustollasi

Miksi yrityksesi verkkosivut ovat olemassa? Kysymys kuulostaa ehkä äkkiseltään tyhmältä, sillä nykypäivänä lienee jo selvää, ettei yritystä ole olemassa jos sitä ei löydy verkosta. Kuluttajat ovat siellä ja asiointi verkossa kasvaa entisestään. Mutta onko verkkopalvelusi todella asiakaslähtöinen? Palveleeko se enemmän asiakkaitasi vai yritystäsi?

Valtaosa yrityksistä uskoo tarjoavansa hyvän asiakaskokemuksen asiakkailleen, mutta harvemmin näkökulma on aidosti asiakaslähtöinen. 

Jos haluat sivustosi olevan muutakin kuin yrityksesi yhdentekevä käyntikortti perusinfoineen, mainospuheineen ja yhteystietoineen, sen on tuotettava asiakkaillesi arvoa. Ja jotta voit tuottaa arvoa, sinun on ymmärrettävä, mitä kohderyhmäsi arvostavat ja tarvitsevat.

Yrityksen näkökulmasta hyvä verkkopalvelu tavoittaa oikeat ihmiset, ja kävijät löytävät haluamansa ja tekevät halutut toimenpiteet.

Kävijän näkökulma on puolestaan tunnepitoisempi: hyvän verkkopalvelun on paitsi tuotettava arvoa, myös tunnuttava miellyttävältä ja vaivattomalta käyttää. Jos näin ei ole, asiakas on helposti menetetty. 

Kuinka hyvä käyttökokemus sitten verkossa luodaan? Nämä viisi askelta vievät jo pitkälle.

1. Osallista käyttäjät suunnitteluun

Turhan usein verkkopalveluita rakennettaessa unohdetaan käyttäjien tarpeet. Suunnitteluprosessissa kannattaa ehdottomasti hyödyntää käyttäjätestauksia ja -kyselyitä. Näin voidaan varmistaa, että tieto tarjotaan käyttäjille siinä muodossa, kuin he olettavat sen saavan.

2. Varmista hyvä käytettävyys

Käyttäjät arvostavat nopeaa ja vaivatonta asiointia. Parhaimmillaan verkkopalvelu on niin helppokäyttöinen, että navigointi sujuu intuitiivisesti.

Palvelun toiminnallisuuksia selkeytetään visuaalisilla elementeillä ja käyttäjiä ohjataan hienovaraisesti mutta selkeästi polulla eteenpäin kohti toivottua toimintaa.

3. Tarjoa aidosti hyödyllistä sisältöä

On tärkeää huomioida koko asiakaspolku yksittäisen ostotapahtuman sijaan. Miten auttaa kävijää siinä vaiheessa, kun hän vasta etsii ratkaisua ongelmaansa? Entä miten palvella asiakasta ostotapahtuman jälkeen? Miten saada asiakas palaamaan?

Unohda tuotteesi ja keskity ratkaisemaan ongelmia, joita käyttäjät kohtaavat polkunsa eri vaiheissa. Personointi on tässä avainasemassa. Tarjoamalla sisältöä, joka vastaa käyttäjän yksilöllisiä tarpeita ja kiinnostuksen kohteita, voit tehdä kokemuksesta huomattavasti merkityksellisemmän. Kun sisältö on asiakaspolun vaiheeseen räätälöityä—olipa kyseessä sitten ajatuksia herättävä blogijuttu, opas, video, keskustelufoorumi tai vaikka reseptipankki—asiakas tuntee saavansa juuri sitä apua, mitä hän sillä hetkellä kaipaa.

4. Vaikuta visuaalisuudella

Sivuston ulkoasun on heijastettava yrityksesi viestiä. Huomattava osa ensivaikutelmasta muodostuu sivuston visuaalisen ilmeen perusteella. Visuaalinen ilme on yksi tärkeimmistä työkaluista, joilla yritys pystyy vakuuttamaan asiakkaan ja herättämään hänessä luottamusta.

5. Panosta skaalautuvuuteen

Kun liiketoiminta kasvaa, verkkopalvelun käyttäjäkokemuksen tulee skaalautua sujuvasti mukana. Käyttäjälle on tärkeää, että palvelu toimii yhtenäisesti eikä hänen tarvitse opetella uusia asioita järjestelmän laajentuessa.

Hyvä käyttökokemus on merkittävä kilpailuetu, jonka merkitys yrityksen menestymiselle on alati kasvava. Se on asiakkaiden palvelua ja sillä luodaan asiakastyytyväisyyttä.

Verkkosivusto tulisi nähdä työkaluna asiakassuhteiden rakentamiseen ja hoitamiseen. Parhaimmillaan palvelusi ei ainoastaan tue yrityksen liiketoimintaa vaan se on itsessään tuottava liiketoimintamuoto, joka ilahduttaa asiakasta – niin paljon, että hän palaa sinne yhä uudestaan ja suosittelee sitä muillekin.

Jos haluat kehittää verkkosivustoasi tai sen käyttökokemus mietityttää, ota yhteyttä.

Blogiteksti on julkaistu alunperin vuonna 2016.

Kirjoittaja

Kirsi Vatanen

Marketing Manager
Mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella. Kuvan oikeassa alareunassa on lukko, jonka sisällä on ihmisen hahmo.
12.03.2024

EU:n datastrategia 2020-luvulla ja sen vaikutukset pilvipalveluihin

Strateginen kumppanimme UpCloud on johtava eurooppalainen pilvipalveluntarjoaja, jonka globaali pilvi-infrastruktuuri ulottuu neljälle mantereelle. UpCloud tarjoaa luotettavan ja eurooppalaiset tietosuojavaatimukset täyttävän modernin tuotevalikoiman, joka on saatavilla 13 datakeskuksesta.

Tämä vieraskynäkirjoitus käsittelee Euroopan Unionin (EU) lainsäädännön mukaisia pilvipalveluita ja avaa, kuinka UpCloud edistää EU-vaatimusten mukaista liiketoiminnan kehittämistä omilla pilviratkaisuillaan.

EU:n datastrategia

Euroopan unionin vuonna 2020 käynnistämän datastrategian tavoitteena on luoda reilut ja kilpailukykyiset sisämarkkinat datalle sekä rakentaa vahva oikeudellinen kehys tietosuojan, perusoikeuksien, turvallisuuden ja kyberturvallisuuden alalla. Datastrategiaan nojaten Euroopan komissio on käynnistänyt useita lainsäädäntöhankkeita datan ja digitaalisten palveluiden sääntelemiseksi. Tulevan lainsäädännön lisäksi jo aiemmin voimaantullut EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) sekä hiljattain päivitetty kyberturvallisuusdirektiivi (NIS2) kuuluvat EU:n datastrategian peruspilareihin.

Uusista lainsäädäntöhankkeista digimarkkinasäädös (Digital Markets Act, DMA), datahallintosäädös (Data Governance Act, DGA) ja datasäädös (Data Act) pyrkivät luomaan tehokkaasti toimivat ja kilpaillut sisämarkkinat datalle ja digitaalisille palveluille mm. avaamalla yritysten datavirtoja loppukäyttäjien ja muiden tahojen hyödynnettäväksi, kieltämällä epäreilujen sopimusehtojen yksipuolisen asettamisen määrätyissä sopimussuhteissa, sekä kieltämällä sopimuksellisten ja teknisten esteiden asettamisen datan siirtämiselle palveluntarjoajalta toiselle.

Digipalvelusäädös (DSA) puolestaan asettaa verkkopalveluiden tarjoajille, mukaan lukien pilvipalvelutarjoajille, velvollisuuden ottaa vastaaan ilmoituksia lainvastaisesta sisällöstä sekä velvollisuuden ryhtyä toimiin lainvastaisen sisällön poistamiseksi palvelustaan tultuaan sellaisesta tietoiseksi.

Tässä kirjoituksessa tarkastelemme yleisellä tasolla EU:n dataa ja digitaalisia palveluita koskevan lainsäädännön vaikutuksia pilvipalveluihin.

Vaikutukset pilvipalveluihin

Pilvipalvelutarjoajien kannalta keskeisimmät EU:n dataregulaatioon perustuvat vaatimukset muodostuvat tietosuoja-asetuksen, kyberturvallisuusdirektiivin sekä datasäädöksen asettamista velvoitteista.

Tietosuoja-asetus

Pilvipalvelutarjoajan, joka käsittelee henkilötietoja osana palveluaan jonkin toisen tahon puolesta, tulee täyttää tietosuoja-asetuksen henkilötietojen käsittelijälle asettamat vaatimukset sekä huolehtia mm. siitä, että palvelun ominaisuudet tukevat rekisteröityjen oikeuksien toteuttamista. Pilvipalvelutarjoajan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti seuraavien vaatimusten täyttymiseen ja niiden arviointiin.

Palveluntarjoajan ja asiakkaan tulee sopia kirjallisesti henkilötietojen käsittelystä tietosuoja-asetuksen mukaisella henkilötietojenkäsittelysopimuksella (data processing agreement, DPA). Tietosuoja-asetus määrittelee melko tarkasti henkilötietojenkäsittelysopimuksen sisällön, ja tavanomaista onkin, että palveluntarjoaja sisällyttää vaaditut sopimuslausekkeet omiin palveluehtoihinsa.

Henkilötietojen siirtäminen Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelle vaatii aina tietosuoja-asetuksessa määritellyn siirtoperusteen olemassaoloa. Pilvipalvelutarjoajan on tärkeää ymmärtää omaan palveluun liittyvät datavirrat, datan säilyttämiseen käytettävien palvelinten fyysinen sijainti, sekä data käsittelyyn mahdollisesti osallistuvat alihankkijat ja muut kolmannet tahot. Vain tämän pohjalta on mahdollista uskottavasti vastata mahdollisiin dataan ja sen sijaintiin liittyviin asiakasvaatimuksiin.

Henkilötietojen käsittelijä on velvollinen toteuttamaan henkilötietojen suojaamiseksi tarvittavat tekniset ja organisatoriset suojatoimenpiteet, kuten pääsynhallintajärjestelmän käyttöönotto, palomuuri- ja antivirus-ohjelmistojen ajantasaisuudesta huolehtiminen sekä käsiteltävien tietojen kryptaaminen. Vaikka tietosuoja-asetus ei tarkemmin määrittele, mitä nimenomaisia toimenpiteitä palveluntarjoajien on toteutettava, on selvää, että tietoturvan vaatimustaso on nykymaailmassa asetettava korkealle.

NIS2

Kyberturvallisuudesta huolehtiminen ei jatkossa rajoitu pelkästään henkilötietojen käsittelyyn. Tuoreen kyberturvallisuusdirektiivin (NIS2) kansallinen täytäntöönpano Suomessa etenee aikataulun mukaisesti. Lain kyberturvallisuuden riskienhallinnasta on määrä astua voimaan lokakuussa 2024. Kyberturvallisuuslaki tulee asettamaan korkeatasoiset kyberturvallisuuden riskienhallintavaatimukset sekä raportointivelvoitteet muun muassa digitaalisen infrastruktuurin ja digitaalisten palveluiden tarjoajille, joihin pilvipalvelut luonnollisesti luetaan mukaan. Käytännössä vaatimusten täyttäminen edellyttää yrityksissä tietoturvanhallintajärjestelmän luomista.

Data Act

Vuonna 2025 voimaanastuva EU:n datasäädös tulee vaikuttamaan merkittävästi pilvipalveluntarjoajien ja asiakkaiden väliseen suhteeseen. Datasäädöksen tarkoituksena on estää ja purkaa toimittajaloukkuja, joissa pilvipalvelutarjoaja pyrkii estämään asiakasta vaihtamasta toimittajaa erinäisin sopimuksellisin tai teknisin keinoin. Datasäädös kieltää yksipuolisesti asetetut epäreilut sopimusehdot ja velvoittaa pilvipalvelutarjoajat tukemaan asiakasta palveluntarjoajan vaihtamistilanteissa.

Yhteenveto

Vaikka dataa ja digitaalisia palveluita koskevan EU-regulaation määrä voi hetkittäin tuntua päätähuimaavalta, pitkällä aikavälillä regulaation tuomat muutokset data- ja digimarkkinoihin sekä alan yritysten kyberturvallisuuden parantaminen on kaikkien eurooppalaisten etu. Selvää on ainakin, että EU:n datastrategiaan sisältyvien lainsäädäntöhankkeiden mukanaan tuomien velvoitteiden toteuttaminen vaatii pilvipalveluntarjoajilta merkittäviä panostuksia compliance- ja tietoturvatoimintoihin.

Eurooppalainen pilviratkaisu

UpCloud on suomalainen, moderneja pilvipalveluita tarjoava yritys, joka haastaa ulkomaiset jätit tarjoamalla uskottavan ratkaisun datan sijainti- ja käsittelyvaatimuksiin ja panostamalla eurooppalaiseen yksityisyydensuojaan ja korkeatasoiseen tietoturvaan. Keskeisimpiin tuoteominaisuuksiin kuuluvat kilpailukykyiset hinnat ja ripeä asiakaspalvelu ongelmatilanteissa.

UpCloudin lähestymistapa ja selkeä vastuunjako korostaa asiakkaan omaa omistajuutta ja hallintaa datalle ja mahdollistaa vaatimusten mukaisen liiketoiminnan kehittämisen. Asiakkaat hallitsevat pilvi-infrastruktuurissamme säilyttämiään tietoja, valitsemassaan maassa ja datakeskuksessa. UpCloudin lisäpalvelut helpottavat EU-vaatimusten mukaisen liiketoiminnan kehittämisen joustavasti ja kustannustehokkaasti laadusta tai nopeudesta tinkimättä.

Sertifioitua tietoturvaa

Kun liiketoimintaa rakennetaan pilvipalveluiden varaan on tärkeää hahmottaa koko alihankintaketju ja sen tuomat riskit ja vastuut. Valitsemalla yhteistyökumppaniksi sertifioidun palveluntarjoajan, jota arvioidaan jatkuvasti kolmansien osapuolien toimesta, voit varmistua siitä, että toimitusketjusi on myös jatkuvasti kehittyvien vaatimusten mukainen.

UpCloud sekä käyttämämme datakeskukset ovat ISO 27001 -sertifioituja. Tämä kansainvälinen standardi merkitsee korkeatasoisen tietoturvanhallintajärjestelmän ylläpitämistä ja sitoutumista sen kehittämiseen.

Olemme myös CISPE:n jäseniä ja täytämme CISPE:n eurooppalaisille pilvipalvelutarjoajille asettamat vaatimukset. Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE) on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka vaatimukset keskittyvät jatkuvasti kehittyviin EU:n tietosuoja- ja tietoturvaperiaatteisiin.

Jatkuvaa parantamista

UpCloudilla on käytössään haavoittuvuuksien tunnistamiseen palkkio-ohjelma tietoturvatutkijoille, ja tarjoamme kaikille kanavan mahdollisten ongelmien raportointiin. Uskomme avoimeen vuoropuheluun asiakkaidemme kanssa turvallisuuskäytäntöjemme osalta – jos sinulla on kysyttävää, vastaamme mielellämme.

Suoritamme säännöllisesti ulkoisia testauksia, tarkastuksia ja auditointeja pyrkien jatkuvasti parantamaan ja mukauttamaan palveluamme vastaamaan kehittyviä uhkakuvia. Sitoutumisemme sisältää kokonaisvaltaisen lähestymistavan riskienhallintaan. Emmekä keskity vain tuotteisiin; turvallisuuden kehitysohjelmamme kattaa ihmiset, prosessit ja teknologian.

Kirjoittajat
Jukka Seppänen, CISO, UpCloud
Janne Silvonen, General Counsel, DPO, UpCloud